Zárt láncú videohálózaton hallgatják ki a menekülteket a bírák

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A kedden életbe lépett jogi határzár az illetékes bíróságokra is nagyobb terhet ró. De felkészültek.


A SzegedMa tudósítása szerint a Szegedi Törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett azt hangsúlyozta, hogy mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítottak. A törvényszék 27 bíróján felül szükség esetén, további 130 bíró, 90 bírósági titkár, 235 igazságügyi alkalmazott rendelhető ki, akik az ügyérkezés függvényében állnak a törvényszék rendelkezésére. A munkában nem csak a szegedi bírák, hanem a gyulaiak és a szolnokiak is részt vesznek.

Tettenérés esetén nyolc napon, beismerés esetén tizenöt napon belül kell a bíróság elé állítani a vádlottat. Ezen ügyekben kötelezően vesz részt tolmács, aki lefordítja a vádiratot és az ítéletet is az illető anyanyelvére. Az ítéletet a kirendelt védőnek kézbesítik ki.

A felülvizsgálati eljárások miatt viszont kiépítettek egy zárt láncú rendszert a tompai és a röszkei tranzitzónában is, amelynek segítségével a bírók akár saját irodájukból is meghallgatják az ügyben érintettet, illetve ugyanígy tudnak bekapcsolódni a tolmácsok is. Azonban egyelőre még nem tudják, hogy mennyi kérelem fog beérkezni, csak az biztos, hogy nyolc napjuk van eljárni a bíráknak. Nem hallgatnak meg mindenkit személyesen, csak azokat, akiket szükséges.

Úgy tudni, konténerbíróságok egyelőre nem lesznek – írja a SzegedMa.