Zárt kapuk mögött kell fogadnunk Feröert az Eb-selejtezőn

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbírsággal is sújtotta a magyar szövetséget a szeptember 5-i magyar-román meccsen történt rasszista megnyilvánulások miatt.


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki fegyelmi ülésén a szeptember 4-i Magyarország-Románia mérkőzésen tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt stadionbezárásra és 70 ezer euró megfizetésére kötelezte a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ). A döntés értelmében az október 9-i Feröer-szigetek elleni utolsó hazai Európa-bajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött, nézők nélkül kell megrendezni.


A Románia elleni telt házas találkozó után Feröert üres stadionban fogadhatja a magyar válogatott


Mint azt az MLSZ a hivatalos honlapján kiemeli az UEFA a döntést FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezetnek a stadionban jelenlévő anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozták meg. A magyar szövetség a döntés ellen beadványt nyújtott be, amiben azzal érvelt, hogy „az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai telt házas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás. Ez a mérkőzés az MLSZ megítélése szerint éppen azt bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni.”


Az MLSZ az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felhívja a szurkolók figyelmét a sportszerű magatartás fontosságára. Sajnálatos módon korábban több alkalommal is történt olyan szurkolói rendbontás, a magyar csapatot egyértelműen hátrányos helyzetbe hozó viselkedés, amelyek miatt az UEFA egyre súlyosabb büntetéseket szabott ki klubjainkra és a magyar szövetségre. Az MLSZ mindent megtett azért, hogy a két ország sajátos történelmi viszonya miatt kiemelt kockázatú magyar–román mérkőzés előtt minden szurkoló tisztában lehessen azzal, ha a nézőtéren ismét rasszista magatartás lesz, akkor az UEFA – a büntetési listáján automatikusan következő büntetési tétellel – stadionbezárással fogja büntetni Magyarországot – írja honlapján a magyar szövetség.

A FARE alábbi felvételei miatt hozta az UEFA a szigorú döntést:

A román válogatottnak szintén zárt kapuk mögött kell majd játszania október 8-án Finnországgal, emellett a szövetség 110 ezer eurós büntetést kapott az UEFA-tól. A magyar-románon a vendégek szurkolói tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, nem tisztelték a magyar himnuszt, az elhangzásakor hátat fordítottak a pályának. Három nappal később, a bukaresti, görögök elleni Eb-selejtezőn ugyancsak pirotechnikai eszközöket vetettek be.