Zalaegerszegnek nem jött be a Tiborcz-féle LED-világítás

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-


Súlyos gondjaik vannak az Elios által áprilisban kiépített LED-es közvilágítással a zalaegerszegieknek: a gyalogosok este nem látnak a járdákon, és a kerékpárutak is veszélyessé váltak, mert az új lámpák nem szórják a fényt, hanem az úttestre koncentrálják azt, írja az Index.

A lap szerint az új technológiát próba nélkül rendelte meg a város az akkor még a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő Elios Innovatív Zrt.-től. Megelégedtek azzal, hogy az új közvilágításról kikérjék olyan fideszes önkormányzatok véleményét, ahol az Elios Zrt. már dolgozott. Kritikus vélemény nem érkezett

A város egymilliárd forintot költött EU-s pénzből, hatezer lámpatestet cseréltek le, de aztán újabb pénzek kellettek, hogy a lakossági panaszok miatt javítsanak a helyzeten.

Az LMP által megszerzett dokumentumok szerint Balaicz Zoltán fideszes polgármester levélben kért segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetségétől a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált.

Az Index azt írja, az Elios néhány héttel ezelőtt elismerte, hogy saját méréseik szerint sem érte el a város több pontján a korszerűsítés előtti értékeket a világítás. Egyes helyeken annyira rossz lett a helyzet, hogy 50 extra LED lámpát kellett felszerelni a kiegészítő világítás érdekében.

A cégből éppen a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz István.