Zaklatási vádak miatt maradnak el tárlatok Washingtonban

Fotó: Tim Wilson

-

Történetében először két kiállítását is elnapolja a washingtoni National Gallery of Art. Az alkotókat molesztálással vádolják.


Chuck Close festőművész kiállítása májusban, Thomas Roma fotográfusé pedig szeptemberben nyílt volna, ám az alkotókat ért vádak miatt "minden érintett fél egyetértett abban, hogy ez nem a megfelelő idő a tárlatok bemutatására" – mondta Anabeth Guthrie, az intézmény szóvivője.

A múzeum, amelynek gyűjteményében 53 Close-rajz, fotográfia, nyomat, kollázs és festmény, valamint Roma Come Sunday című sorozatának 87 nyomata szerepel, soha ezelőtt nem hozott még ilyen döntést.


Michael Danoff, Chuck Close, Donald Farnsworth és Brad Pitt Close 2009-es, Brad című festménye előtt


Tavaly év végén több nő azt állította, amikor felkereste Close-t, hogy modellt álljon, a művész azt kérte, vetkőzzenek le és kéretlen ajánlatokat, valamint félreérthetetlen megjegyzéseket tett. Roma január elején fejezte be a tanítást a Columbia Egyetemen, mert korábbi diákjai az állították, hogy a 90-es években szexuális ajánlatokat tett nekik.

"A kiállítások elhalasztására vonatkozó döntés nem sokkal azután született meg, hogy értesültünk a körülményekről és konzultáltunk az alkotókkal" – mondta Guthrie. A szóvivő szerint az intézmény mindezektől függetlenül "mindkét művész munkásságát nagyra becsüli".


Chuck Close 86. utca: Chuck Close című festménye, önarckép


Close Fanny/Fingerpainting című 1985-ös alkotása, amelyet Guthrie a művész "egyik legnagyszerűbb festményének" nevezett, továbbra is látható lesz a múzeum állandó kiállításán. "Kortárs művészeti gyűjteményünk egyik fontos darabjaként ez a monumentális festmény – egy kis megszakítással – azóta része az állandó kiállításunknak, hogy 1987-ben hozzánk került" – mondta a szóvivő.

Más múzeumok sem távolítják el a kiállított Close-műveiket. A New York-i Metropolitan Close Lucas I című alkotása (1986-1987), a Los Angeles-i Broad Múzeumban John című munkáját (1971-1972) látható. Mindkét múzeum több Close-alkotással is rendelkezik.