Nem találtak túlélőt az Egyiptomban lezuhant orosz gép roncsainál

Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev

-

Korábban a mentőalakulatok hangokat véltek hallani, de azóta kiderült, senki sem maradt életben a 224 ember – 200 felnőtt, 17 gyerek és 7 főnyi személyzet – közül. Az áldozatok két ukránon és egy fehéroroszon kívül kívül orosz állampolgárok. A baleset helyszínére az egyiptomi hatóságok nem engedik oda a sajtót, ezért a mai világban szokatlan módon az eseményről még nem publikáltak képeket.


Volt olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe - mondták a mentők, akik 45 mentőkocsival vonultak ki a baleset helyszínére. A repülőgépet kettétört állapotban találták meg.

„Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, amely egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak” – mondta egy még a munkálatok közepén megszólaltatott meg nem nevezett tisztségviselő.

A Reuters hírügynökségnek korábban a helyszínről megerősítették, hogy megtalálták a gép feketedobozát.


Egy ilyen géppel történt a katasztrófa


Ahogy arról korábban hírt adtunk, az orosz Kogalymavia légitársaság charterjárata Sarm es-Sejkből tartott Szentpétervár felé, az utasok zöme orosz turista volt. Először azt hitték, Ciprus fölött tűnt el a gép, később kiderült, hogy a Sínai-félszigeten zuhant le, egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. A térség északi része az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll, de egyelőre kizárták annak a lehetőségét, hogy a gépet lelőtték volna. (Azóta az Iszlám Állam Sínai-félszigeten működő csoportja azt állítja, ő lőtte le a gépet, megbosszulandó az oroszok szíriai beavatkozását.)

A repülőgép kapitánya technikai hibát jelentett, mielőtt a gép eltűnt volna a radarról. Ekkor a gép 9000 méter magasan repült. Vizsgálatot rendeltek el, hogy történt-e hiba a 18 éves Airbus A321 gép műszaki ellenőrzése közben. Oroszország három repülőgépet küldött a Sínai-félszigetre, rajtuk a baleset körülményeit vizsgáló szakértőkkel.Ez a 14. balesete ennek a típusnak

A TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján kiderítette, hogy a lezuhant repülőgép több mint 18 éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta.

Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta. Ezekben 1101 ember vesztette életét.