Záhonyi pénzügyőrök ellen emeltek vádat

-

Az ügyészek szerint bűnszervezetben segítették az ukrán-magyar határon zajló csempészetet.


Korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség ötven gyanúsított – köztük több volt pénzügyőr – ellen. A gyanú szerint csempészetben vettek részt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen – írta közleményében Keresztes Imre. A főügyész azt írta: a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának huszonhét volt pénzügyőrét és további huszonhárom polgári személyt bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel vádolnak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy adatai szerint a volt pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az ukrán eredetű árukat Magyarországra csempészőket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett emberek gépkocsijában vagy ruházatában elrejtett termékeket.

A vádirat szerint a dohányáru, üzemanyag, permetezőszer, szeszes ital és élelmiszer rendszeres, kereskedelmi mennyiségű behozataláért az összehangoltan működő csoportba szerveződött aktív vesztegetők többnyire pénzt, cigarettát és szeszes italt adtak, illetve ígértek a volt pénzügyőröknek – írta a főügyész. A Magyarország területére behozott áruk beléptetéshez kapcsolódó vámvizsgálata és a közterhek megfizetése elmaradt, jogsértés esetén a pénzügyőr vádlottak nem intézkedtek, a termékeket pedig a magánszemély vádlottak saját céljaikra fordították vagy továbbértékesítették.

A bűnszervezet tagjait a Központi Nyomozó Főügyészség Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2015. július 29-én fogták el.

A záhonyi határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök beosztotti állománykategóriába tartoztak, egy főhadnagy kivételével tiszthelyettesek volt. Hivatásos jogviszonyuk megszűnt, valamennyien szabadlábon védekeznek.

A vesztegetést elfogadó vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel – huszonnégy év – írta a főügyész.