Zágráb nem érti, miért nem tudott Hernádi keresetéről

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A horvát kormány a sajtóból tudta meg, hogy a Mol vezetője beperelte Horvátországot.


Vizsgálatot rendelet el Martina Dalic gazdasági miniszter, mert Horvátországban több mint kétéves késéssel tudták meg, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója feljelentést tett az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a Jutarnji List. A lap szerint a horvát miniszterek a sajtóból értesültek arról, hogy Hernádi 2015. júniusában keresetet nyújtott be az EJEB-nek Horvátország ellen, mert szerinte Zágráb megsértette emberi jogait, amikor európai elfogatóparancsot adott ki ellene. A zágrábi megyei bíróságnak, az államügyészségnek és a legfelsőbb bíróságnak most mindössze két hete van, hogy megindokolja a Hernádi elleni európai elfogatóparancsot.

Stefica Staznik – ő képviselő Horvátországot az EJEB előtt – azzal védekezett, hogy a bíróság 27 hónapig nem értesítette a beadványról. Csak szeptember 1-jén kapott róla tájékoztatást, és azonnal értesítette a zágrábi illetékeseket.

Dalic miniszter szerint ez az ügy nagyon fontos a horvát kormány számára, ezért beszélni fog Staznikkal arról, történt-e mulasztás az európai bíróság tájékoztatási folyamatában.

Drazen Bosnjakovic igazságügyi miniszter is a lapokból értesült az ügyről, és találkozót sürget a horvát EJEB képviselővel nemcsak Hernádi keresetéről, hanem minden olyan ügyről, ami Horvátország ellen folyik Strasbourgban.

Hernádi ellen 2013 októberében adott ki európai elfogatóparancsot a horvát rendőrség, és neve felkerült az Interpol vörös listájára is. Véglegesen csak 2016 novemberében került le róla, mivel a szervezet elutasította a horvátok kérését, hogy újítsák meg a cégvezető ellen kiadott elfogatóparancsot.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség, az USKOK szerint a Mol vezetője kenőpénzt adott Ivo Sanader kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol és Hernádi visszautasította a vádakat, és közölték, hogy soha nem korrumpáltak politikust, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért. Az ügyben Horvátország a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL) fordult, amely 2016 decemberében Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. Horvátország idén januárban közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldte el a Hernádi ellen kiadott európai elfogatóparancsot.