Zágráb és Budapest ismét megsorozta egymást menekültügyben

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A horvátok azt mondták a szerbeknek, hogy hozzánk küldjék a menekülteket. A külügyminisztérium máris tiltakozójegyzéket küldött.


Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy „szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is".


A horvát kormányfő arra válaszolt, hogy Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát–szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói átkelő maradt nyitva, hétfő éjfél óta azonban az is csak a személyforgalom számára.

A horvát miniszterelnök szerint a határátkelő lezárása a teherforgalom előtt „nem jó", és több kárt okoz Szerbiának, mint Horvátországnak, de valahogy üzenni kellett. „Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit" - jelentette ki.

Szijjártó Péter utasítására Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban – áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében, mely szerint Szijjártó telefonon egyeztetett szerb kollégájával, és egyetértettek abban, hogy a horvátok kérése az európai normák szerint elfogadhatatlan.