Yvette jött és lesújtott – ma lesz a legrosszabb

Fotó: MTI/Varga György

-

Védekezést rendeltek el a Balaton melletti településeken, mert az Yvette nevű ciklon hatására kiönthet a tó. Csütörtökön a tó körül több helyen lehetnek 100 kilométer/órát meghaladó széllökések.


Balatonbogláron, Balatonlellén és Zamárdiban homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől. Erről az Időkép számol be, mint ahogy arról is, hogy Fonyódligeten part menti utcákat öntött el a medréből kilépett Balaton. Balatonfenyvesen a strandot öntötte el a tó. Siófokon fokozott készültséget rendeltek el. Több településen amiatt is aggódnak, hogy a Balaton vízszintje túl magas: az aszály miatt gondolkodtak előre a szakemberek. A vihar viszont gondokat okozhat. Mivel a tóban egy métert meghaladó hullámok várhatóak, számolni kell azzal, hogy a víz kicsap a partra. Siófok mélyebben fekvő területein kora délutántól homokzsákokból nyúlgátat (a homokzsákokból a töltésre merőlegesen épített támfal) építettek, és az éjszakai készültségről is gondoskodtak. A védekezési munkálatokba szükség esetén közmunkásokat is bevetnek. A tónál már most viharos, helyenként orkánerejű szél fúj, Balatonmáriafürdő és Szigliget vonalában pedig még ennél is erősebb szél várható. A viharos erejű széllel jelentős csapadék is érkezik. Az Észak-Dunántúlon várhatóan csütörtökön este elrendelik az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron határán fekvő Ragyogó településnél.


Somogyban ágakat tört le, fákat döntött ki a szél

Nemeskisfaludon felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, több helyen kidőlt fák akadályozták a forgalmat. Szentán a villanyvezetékre dőlt rá egy nyárfa, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően a vezeték nem sérült meg, Sávolyon egy melléképületre borult rá egy nyárfa, amelyet a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el. Országszerte több szakaszon a vonatközlekedéssel is problémák vannak.


Mi jöhet még?

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a kedden kialakult mediterrán ciklon, Yvette. A ciklon középpontja szerdán a Balkán-félsziget központi része felett áthaladva fokozatosan Erdély fölé helyeződik, majd Magyarország fölé érkezve csütörtök estétől veszít az erejéből. A szél egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 km/h feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 kilométer/óránál erősebb széllökés sem zárható ki. A várható jelentős mennyiségű csapadék és a viharos szél nemcsak Magyarországon hanem a környező országokban is többfelé adtak ki figyelmeztetéseket. Itthon három körül még csak elsőfokú riasztást adtak ki mára az ország nagy részére, később azonban durvult a helyzet, több megyére másodfokú riasztás van érvényben az erős szél és az eső miatt. Csütörtökön lehet a legrosszabb: akkorra szinte az egész ország területére másodfokú riasztást adtak ki.


Ez van most

forrás: OMSZ


Ez lesz holnap

forrás: OMSZ


Figyelmeztet a BKK is

Mindenki induljon korábban, és tájékozódjon a járatokról - tanácsolja utasainak a Budapesti Közlekedési Központ. A viharos szél ugyanis a vezetékekre dönthet fákat, vagy úttorlaszokat okozhat, emiatt értelemszerűen a járatok sem tudnak közlekedni. Friss információk a cég info oldaláról (www.bkkinfo.hu), vagy mobiltelefonos alkalmazásokkal szerezhetők be.


Önről is nevezhetnek el ciklont. És anticiklont is!

Tudta? A Berlini Szabadegyetem Meteorológiai Intézetétől bárki kérvényezheti, hogy róla nevezzék el a következő ciklont. Ez a szabály 2002 óta él, és 199 eurót kell fzetnie annak, aki ciklon akar lenni. Sőt! Lehet Ön is anticiklon! Ezek a légáramlatok nyugalmasabb időjárást hoznak, ezért ára is vannak, ha valaki magáról akarja elnevezni őket: itt 299 euró a tarifa. „Az évente befolyó 25-30 ezer euróból ráadásul a meteorológia tudományának továbbfejlődését támogathatjuk” - olvasható az Időképen.   (Fotó: MTI, Varga György)