Xavi: Kezdetben biztos voltam benne, hogy Van Gaal egy idióta

Fotó: ANADOLU AGENCY / Albert Llop

-

A spanyol világbajnok beszélt korábbi edzőjéről, akit örökre a szívébe zárt, de ugyanígy tiszteli José Mourinhót is.


A világ és Európa-bajnok középpályás idén nyáron, 35 évesen hagyta el nevelőklubját, a Barcelonát, és ment levezetni Katarba, az Al-szadd csapatához. Most az espnfc.com portálnak adott egy interjút, amelyben őszintén, kertelés nélkül beszél a pályafutása kezdetét meghatározó két edzőről, Louis van Gaalról, aki 1997-től 2000-ig, majd a 2002-03-as szezonban volt a katalán csapat trénere, valamint az azóta a szakma világsztárjává váló José Mourinhóról is.

Van Gaalról az első benyomásai korántsem voltak kedvezők, de ez gyorsan megváltozott.

„Az irányítása alatt töltött első két nap után, azt kérdeztem magamtól, hogy „vajon ki ez az idióta”. Egy hét elteltével viszont be kellett látnom, hogy igaza van, és én örökre a szívembe zártam’ – mondta Xavi az amerikai hírportálnak.

Majd jellemezte is a hollandot, akit szerinte méltatlanul alulértékel a sportsajtó.


Louis van Gaal 1998-ben a Barcelonával megnyert európai szuperkupával a kezében


„Jó ember és jó edző. Nagyon erős személyisége van, de a Premier League jó hely számára, mert nincs rajta akkora nyomás. Sokkal nyugodtabb most, mint a Barcelonánál vagy a Bayern Münchennél (2009-2011 között dolgozott a bajoroknál) volt. Őszinte, felkészült és egy igazi perfekcionista. Határozott, elszánt és mindig a legmagasabb célokra tör. Kemény harcos, aki hitt bennem, és ez egy 17-18 éves játékos számára nagyon fontos.”

Xavi, úgy tűnik, kedveli az ilyen nehéz személyiségeket, ugyanis José Mourinhóról is csak a legjobbakat tudta mondani.

„Fantasztikus időszakot töltött a Barcánál. Szeretik róla azt mondani, hogy csak egy tolmács volt, de ez hülyeség. Másodedző volt, olyan, aki értette a Barca filozófiáját és tisztelték a játékosok. Néha tartott nekünk egyedül is edzést a Barca B-nél, és fantasztikus volt. Később viszont engem is meglepett, amikor egy egészen másféle, védekező focit kezdett játszatni, mert addig egyáltalán nem olyan volt a stílusa.”