Wurst a parlamentben!

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Ketten is szóba hozták a szakállas nőket, egyikük sem elismerőleg. A családi csődvédelem bevezetése jöhet a devizahitelesek mentése után.


A normák és a hagyományos értékek tiszteletéről beszélve csempészte be a parlament falai közé Conchita Wurstot, az Eurovíziós dalfesztivál győztesét Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

„Ha egy férfi azt mondja magáról, hogy nő, és történetesen még szakálla is van, az lehet, hogy jópofa. A baj akkor van, ha pozitív diszkrimináció részese lesz ez a szakállas nő.”

A család (szigorúan férfi és nő házassága vagy szülő-gyerek életközösség) értéke mellett kiálló kereszténydemokrata politikus ezt a szálat nem fejtegette hosszan, a Jobbik elnöke, Vona Gábor hozta még be a témát, miszerint: ők is Európa-pártiak, de nem egy szakállas nőben látják Európa jövőjét.

A többi párt nem ütközött meg annyira a jelenségen, hogy szóba hozza a szűkös időkeret terhére.


„Szélhámosok és idióták”

Az előbb már idézett Harrach Péter azt mondta, az országgyűlési választásra napján felszaporodtak a politikai pártok, amit sokan a demokrácia érvényesülésének tartanak, míg mások szerint a szélhámosoknak és idiótáknak ad lehetőséget. Szerinte az indulás feltételeit át kell tekinteni.

Felszólalása után megkérdeztük, miben szigorítana, de azt mondta, konkrét javaslata nincs, de szívesen venné, ha kidolgoznának egy ilyet. A többes ajánlás megszüntetését és az igazi elszámoltatást fontolná meg – mondta példaként, nem térve ki arra, hogy az Állami Számvevőszék szerint a jelenlegi törvények megfelelő ellenőrzést tesznek lehetővé.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is javasolta, hogy töröljék el a többes ajánlás lehetőségét. Most akármennyi jelöltet lehet támogatni, több esetben viszont csalás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. Gulyás Gergely fideszes politikus kérdésünkre azt mondta, megfontolják az NVB javaslatait – mint általában az NVB és Nemzeti Választási Iroda javaslatait –, nekik is lesznek apróbb módosításaik. A részletekről még nem beszélt, azt mondta, nem sürgeti őket az idő.

A kis vagy adott esetben kamugyanús pártok egyébként – puszta létükkel – nagy szívességet tettek a Fidesznek. Nélkülük – mint azt több elemzés is kimutatta – minden bizonnyal nincs kétharmad. Több körzetben ugyanis kisebb volt a különbség a kormánypárti és a baloldali jelölt között, mint amennyit egyes kis pártok kaptak.


Év végéig jön a csődvédelem?

Az MSZP-s Tóbiás József a családi csődvédelem intézményének bevezetését követelte. Szerinte ezt a kormány öt éve halogatja, a bajba jutott devizahiteleseknek nincs érdemi segítség, a kormány tüneti kezeléssel áll elő. A magáncsőd nem az üdvözítő megoldás, egy csomag része – mondta Tóbiás.

Rétvári Bence (KDNP) államtitktár ismét a szocialista kormányokat hibáztatta a devizahitelezés elterjedéséért, majd azt mondta, devizahiteles ügyben a Kúriától várnak döntést, utána a parlament lép. Ezután jön a KNDP családi csődvédelmi javaslata. Harrach Péter szerint még az idén.