Woody Allen szerint az őt ért vádak nem befolyásolják a közönségét

Fotó: Europress/AFP/Thomas Samson / Europress/AFP/Thomas Samson

-

Egyébként is mindig kicsi volt a közönsége – mondja Woody Allen egy friss interjúban, amelyben nyíltan beszél házasságáról Soon-Yi Previnnel és az őt ért zaklatási vádakról.


Támogatta volna, hogy egy üstökös becsapódjon a Földbe – mondja a mindjárt 80 éves rendező, Woody Allen az NPR-nek adott interjújában. Allen meglepően nyíltan és fesztelenül beszél az életéről. Már amennyire a fesztelenség a megfelelő kifejezés Woody Allen esetében.

Elmondja például, hogy sosem sikerültek olyannak a filmjei, mint amilyenek szerette volna, hogy legyenek. A Match Point esetében került egészen közel ahhoz a ponthoz, mondja, de aztán később szomorúan (illetve ironikusan?) vallja be, hogy sosem lett belőle Ingmar Bergman. Az interjú kifejezetten szórakoztató és őszinte olvasmány, Allen nyíltan beszél. Arról például, hogy miként gondolta húszévesen, hogy a kínai vagy az olasz kaja miatt rossz a gyomra éjjelente, aztán rájött, hogy igazából azért, mert nem szereti az embereket; beszél továbbá a napi rutinjairól, a sok film készítésének értelméről, illetve értelmetlenségéről, és hogy az élete soha semmilyen formában nem jelenik meg a filmjeiben stb. De hisz a szerencsében, és az megjelenik bennük.

És itt jön a képbe Soon-Yi Previnnel való, immár húszéves házassága. Amikor a kapcsolatuk elkezdődött a nyolcvanas években, nevetségesnek tartotta, és sosem gondolta, hogy lesz belőle valami – mondja az interjúban. Egy kalandnak vélte, és nagyrészt a szerencsének tulajdonítja, hogy komoly dolog lett belőle. Szerinte nagyon jó dinamikát adott az egésznek, hogy 35 évvel idősebb, egyrészt volt a lány irányába egy atyai viszonya (egy másik szemle nem túl meggyőzően bár, de megjegyzi, hogy ez bizonyos korábbi nyilatkozatoknak ellentmond), Soon-Yi alkalmazkodott hozzá, másrészt Allen is döntési pozíciókba helyezte folyamatosan a lányt, azaz támaszkodott a fiatalságára és az energiájára, ami nagyon sokat segített a rendezőnek. Sokat tanított a lánynak, aki egy csomó téren túlszárnyalta őt – mondja Allen.

Megkérdezi a riporter ezután, hogy szerinte érdeklik-e a közönségét Dylan Farrow szexulis zaklatási vádjai, piaci nyelvre fordítva: kevesebben mennek-e be emiatt a filmjeire a moziba. Allen szerint nem, hiszen sosem volt nagy közönsége, másrészt nagyrészt ugyanaz a közönsége évek óta. Szerinte az emberek akkor mennek be a filmjére, ha azt hallják róla, hogy jó. Ha azt hallják, hogy nem, nem mennek. Ha érdekli őket, bemennek, és akkor feltehetően a Manhattanhez, az Annie Hallhoz és az Éjfél Párizsban című filmjéhez hasonlítják, ha nem érdekli őket, nem nézik meg – összegzi az élet dolgait a 79 éves rendező.