Will Smith se megy el az Oscar-gálára

Forrás: AFP

-


Két napja már írtunk arról, hogy Spike Lee és mások kemény kritikát fogalmaztak meg az Amerikai Filmakadémiával szemben amiatt, hogy idén ismét egyetlen fekete színész sincs az Oscar-jelöltek közt. Lee azóta előállt egy megoldásijavaslat-féleséggel: szerinte az Oscar-díjak esetében is valami olyasmit kellene bevezetni, mint amit az amerikaifociban Rooney-szabálynak hívnak – azaz, hogy amikor megüresedik egy pozíció a profi ligában, muszáj rá kisebbségi jelentkezőket is interjúztatni. Ez nem kvótarendszert jelent, tehát nem kötelező bizonyos számú kisebbségi jelentkezőt felvenni.


Lee megerősítette, hogy ő és felesége nem vesznek részt az Oscar-gálán annak ellenére, hogy Leet éppen most tüntette ki az akadémia életműdíjjal, de hangsúlyozta, hogy ő nem szólított fel senkit bojkottra, és „mindenki azt csinál, amit akar”.

Will Smith is megszólalt az ügyben, aki csatlakozott feleségéhez, Jada Pinkett Smithhez abban, hogy kihagyja a gálát. Elmondta, hogy épp külföldön volt, amikor felesége bejelentette a döntését, ezért csak utólag értesült a dologról, de nagyon egyetért, és „egyébként is fura lenne, hogy a feleségem nem megy, én meg megjelenek Charlize Theronnal”. Ez utóbbi persze csak vicc volt.

Számos nem afroamerikai filmes is egyetértését fejezte ki, köztük George Clooney, aki szerint az akadémia „visszafelé halad”; Dustin Hoffman, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a fekete művészek háttérbe szorításánál is nagyobb baj, hogy a rendőrök fekete fiatalokat ölnek az utcákon; illetve Michael Moore, aki szintén nem fog elmenni az idei gálára.