Wilhelm Fruzsina már csütörtökön hazatér Magyarországra

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-


Április elején még úgy volt, hogy az értelmi sérült Wilhelm Fruzsinának nem kell hazatérnie Svédországból, de Szijjártó Péter ma bejelentette, hogy a lány csütörtökön Magyarországra érkezik, miután sem jogi, sem politikai, sem pénzügyi megoldás nem született arra, hogy Svédországban maradhasson.

Tavasszal derült ki, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt a 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladatán messze túlmenően, emberiességi szempontok alapján hosszasan kereste a megoldás Wilhelm Fruzsina esetére, de a svéd jogrendszerben nem volt megoldás az ügyre. Pénzügyi megoldásként Magyarország átadta volna azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer megkapott volna az ellátásra, ezt a felajánlást a svédek visszautasították. A svéd külügyminiszter pedig a tárgyalásokon világossá tette, nincs lehetőség az ügyben politikai megoldásra.

Wilhelm Fruzsina nagynénje vállalkozásának két magyar cég is adott volna megrendelést 15 ezer euró értékben, ami elég lett volna ahhoz, hogy ott a magyar lányt alkalmazni lehessen, azonban a nagynéni különböző okok miatt nem tudta meghozni a hosszú távú működéshez szükséges döntéseket – mondta a miniszter.

A jövőben a magyar ellátórendszer feladata lesz Wilhelm Fruzsináról gondoskodni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott információk alapján Tordason fog élni.