Wilders hadúrnak és pedofilnak nevezte Mohamed prófétát

Fotó: MTI/EPA / Bart Maat

-

Hollandiában parlamenti választásokat tartanak. Az utolsó tévévitában Geert Wilders igyekezett megsérteni a muzulmánokat. A kormányfő pedig azt mondta, nem fogadhatnak több menekültet.


Az iszlám a Hollandiát célzó legnagyobb fenyegetés. Az országunk jövője a tét, az iszlám és a szabadság nem férnek meg egymás mellett"

– mondta Geerz Wilders. A bevándorlóellenes, szélsőjobboldali Holland Szabadságpárt (PVV) elnöke söpredéknek nevezte a rotterdami török konzulátusnál kitört zavargások török résztvevőit.

Wilders emellett „ócska, woodstocki szövegnek" minősítette a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) jelmondatát, amely szerint „Hollandia mindannyiunké". Szerinte ezt olyanok találhatták ki, akik "túl sokat vízipipáztak", Hollandia ugyanis nem mindenkié, noha a hollandok mára másodrendű polgároknak érzik magukat a saját országukban.


Mark Rutte holland miniszterelnök, a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője az Európai Unió és Törökország között tavaly létrejött migrációs egyezmény sikerét méltatta. Szerinte "nem szándékolt következményekkel,


társadalmi feszültségek kialakulásával járhatna",

ha túl nagy tömegben fogadnának be menekülteket.

Lodewijk Asscher, a PvdA vezetője azzal vágott vissza Wildersnek, hogy a Szabadságpárt mindössze tízezer dühös Twitter-bejegyzést tud kínálni a szavazóknak, de megoldásokat nem.


Lemondta

A holland-török hátterű Denk első embere, Tunahan Kuzu lemondta a részvételét a vitában, mert a szervezők Jan Roost, a jobboldali populista Hollandiáért (VNL) párt vezetőjét is meghívták. Roos Recep Tayyip Erdogan ölebének nevezte Kuzut, távolmaradását pedig "gyávaságnak,


a demokrácia semmibevételének".

Jesse Klaver, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) kormányfőjelöltje szerint olyan új vezetésre lenne szükség, amely több könyörületet mutat a háború és erőszak elől menekülők iránt. A 30 éves pártvezér cinikusnak tartja Ruttét, amiért védelmébe vette az EU-török migrációs egyezményt, amely szerinte


nem megoldás, pusztán mentség, hogy félrenézhessünk".

A felmérések szerint a szerdai parlamenti választásokon a jelenlegi kormányfő vezette VVD 24-28 képviselői helyet szerezhet meg a parlament 150 fős alsóházában, míg Wilders pártja 19-22 mandátumra számíthat.


Koalíció kell

Bár magas a bizonytalanok aránya, jelen állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 19-21, a liberális D66 17-19, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-18, a szocialisták 14-16, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) 10-12, a Keresztény Unió (CU) pedig 5-7 helyhez jutnának a törvényhozás alsóházában.

Az élbolyban meglehetősen kis különbség van a pártok között, egyesek szerint végül bármelyikük győzhet, ám a szakértők szerint a kormányalakításhoz még koalíciót is kell kötnie a nyertesnek, legalább három másik politikai csoportosulással.