WHO: teljes bénulást előidéző kór is terjed a zikavírus mellett

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Az orvosok egyelőre nem mutattak ki egyértelmű összefüggéseket a két megbetegedés között. A bénulást és gyengeséget okozó tünetegyüttes azonban öt, zika által érintett országban ütötte fel a fejét.


Egyre terjed a bénulást okozó Guillain–Barré-tünetegyüttes (GBS) Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Suriname-ban és Venezuelában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentésében. A zikajárvány kitörése óta ebben az öt országban állapították meg a legtöbb embernél a végtaggyengeséggel, izomgyengeséggel járó és légzészavart előidéző szindrómát. Különösen súlyos esetekben a Guillain–Barré-tünetegyüttes teljes bénulást okoz.

A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a zika-, a dengue- és a chikungunyavírus, így nem bizonyítható a Guillain–Barré-szindróma és a zikavírus közötti kapcsolat. Az összefüggések azért sem biztosak, mert Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak zikavírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillian–Barré-tünetegyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a zikavírust.


A zikát terjesztő szúnyogfajokat egyszer már sikerült visszaszorítani


Az Egészségügyi Világszervezet február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani. A brazil kormány pénteki közleménye szerint az utóbbi tíz napban hat százalékkal, 5079-re emelkedett a gyanú szerint mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.