WHO: Ne higgyük, hogy mindent tudunk már a zikáról

-

Bár a brazil egészségügyi hatóságok mostanra meg vannak győződve arról, hogy a zikavírus kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát okozhat az újszülötteknél, csak márciusra, illetve áprilisra várható, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezetek elegendő adatot gyűjtenek össze és elemeznek ahhoz, hogy ez teljes bizonyossággal kimondható legyen.


A zikajárvány által leginkább sújtott Brazíliában október óta csaknem négyezer csecsemő született a szellemi fogyatékosságot okozó mikrokefáliával. Nem ez az egyetlen súlyos betegség, amiért a zikavírus felelős lehet, bár az esetek mintegy 80 százalékában a fertőzésnek nincsenek tünetei, vagy nagyon enyhék.

A WHO a vírus és a kisfejűség lehetséges kapcsolatán túl a Guillain–Barré-szindrómával való összefüggést is vizsgálja, a fertőzöttek egy része ugyanis ebben az idegrendszeri tünetekkel, végtaggyengeséggel, esetleg bénulással járó, autoimmun típusú zavarban szenved – mondta a VS.hu-nak Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodavezetője.

Vizsgálják ezenkívül azt is, hogy a fertőzés terjed-e nemi úton, ugyanis találtak már néhány ilyen esetet amellett, hogy kétféle Aedes-szúnyog viszi tovább a vírust a fertőzött emberekről.

A nemzetközi egészségügyi vészhelyzet hétfői kihirdetésére a zikavírus terjedési sebessége miatt volt szükség. A WHO nem fogalmazott meg Európára külön ajánlást, és a kontinensen egyelőre nincs járványveszély – mondta Pusztai Zsófia. A zikát terjesztő szúnyogok ugyanis a melegebb éghajlatot kedvelik, és télen ott sem aktívak.


Aedes aegypti Európában (forrás: Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ)


Aedes albopictus Európában (forrás: Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ)


A WHO ugyanakkor azt ajánlja, hogy a várandósok, illetve a gyermekvállalást tervezők, ha tehetik, halasszák el az utazást azokba az országokba, ahol a vírus megjelent. Aki pedig onnan tér vissza, mintegy egy hónapig fokozottan figyeljen a védekezésre a szexuális kapcsolataiban.

Európában több országban is regisztráltak már zikalázat, azonban egyik beteg sem a kontinensen fertőződött meg. A vírus jelenleg az ázsiai és amerikai kontinensen terjed, mégpedig olyan sebességgel, hogy az utóbbi hónapokban hetente váltak érintetté újabb országok.