WHO: Átfogó egészségügyi választ követel a bevándorlási hullám

Fotó: MTI / Varga György

-

A jelenlegi nagy európai bevándorlási hullámra „regionális, globális és átfogó” közegészségügyi választ kell adni – jelentette ki hétfőn Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója a litván fővárosban.


Vilniusban hétfőn kezdődött a WHO regionális bizottságának ülése, amelyen az Európába irányuló menekültáradat közegészségügyre gyakorolt hatásait és az azokra adandó válaszokat vitatják meg.


„A menekültek és migránsok áramlása közepette erősíteni kell az európai régió országai közötti, valamint a származási és tranzitországokkal való együttműködést” – hangsúlyozta a WHO által kiadott közlemény szerint a magyar szakember, aki úgy véli, jelenleg a közegészségügyi intézkedésekre, mindenekelőtt az oltásokra és a sürgősségi ellátásokra kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

Az ENSZ szakosított szerve a dokumentumban ugyanakkor leszögezte: „rendkívül alacsony” annak kockázata, hogy a bevándorlók behozzák Európába az olyan ritka kórokozókat, mint amilyen az ebola-, a Marburg- és a Lassa-vírus vagy a MERS (közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes).

Dalia Grybauskaite litván államfő az ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Európa előtt új kihívások állnak, és ezeket a kihívásokat mindenekelőtt a migránsáradat és a változó társadalom jelenti. „Határozottan üdvözlöm a WHO-nak a politikusokhoz, elsősorban az egészségügyi szektor tisztségviselőihez intézett felhívását arra vonatkozóan, hogy igazítsák az egészségügyi rendszert a társadalmi igényekhez” – jegyezte meg a litván elnök.

Az ENSZ szakosított szervének ülésén megegyeztek abban, hogy a lehető leghamarabb összehívnak egy magas szintű WHO-konferenciát annak érdekében, hogy közös egészségügyi álláspontot alakítsanak ki az európai menekültválságra válaszul.

A WHO szeptember 17-én záruló vilniusi ülésén 53 európai ország egészségügyi minisztere és küldöttsége vesz részt, valamint jelen vannak rajta az Európai Bizottság, továbbá nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselői is.