Welsz Tamás titkosszolgálati kapcsolatait is vizsgálnák

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

Holnap ülésezik a nemzetbiztonsági bizottság Welsz Tamás ügyében. A testület MSZP-s elnöke szerint nem igaz, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek törvényes kötelessége megjelenni az ülésen.


Kedden összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, és tanácskozásán az aktuális ukrajnai helyzet mellett téma lesz Welsz Tamás halála és tevékenysége is. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ellentmondásos információk vannak a Simon-ügyben is érintett Welsz csütörtöki halálával kapcsolatban, ezért kérték a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok tájékoztatását az ügyben. Molnár hangsúlyozta: Welsz Tamás esetleges titkosszolgálati tevékenységét is vizsgálják, hogy kikkel tarthatott kapcsolatot akár Magyarországon, akár más államban. Molnár kijelentette: szerinte elegendő idő telt el a részletes jelentések elkészüléséhez, bár a rendőrség múlt pénteken azt közölte, hogy végleges szakértői véleményt csak valamennyi vizsgálat elvégzése után ad a rendkívüli haláleset körülményeit vizsgáló hatóságnak. Az MSZP-s politikus kérdésre válaszolva kiemelte: ha valaki kezdeményezi Mesterházy Attila MSZP-elnök meghallgatását a bizottság előtt, a pártelnöknek akkor sem kötelessége megjelenni a testület előtt. Hozzátette, hogy ilyen megkeresés eddig nem érkezett. (A Fidesz szombaton jelentette be, hogy kezdeményezik Mesterházy meghallgatását, mert Welsz volt az, akinek tudomása volt arról, hogy az MSZP-ben kinek volt hamis afrikai útlevele. A kormánypárt szerint Mesterháyinak kötelessége megjelenni a bizottság előtt). Molnár szerint csak abban az esetben lenne bárki köteles megjelenni, ha tényfeltáró vizsgálatot folytatnának le vele kapcsolatban, erről azonban a bizottságnak kell döntenie. Molnár Zsolt személyes véleménye szerint szerencsés lenne, ha minden párt képviselői beleírnák a vagyonnyilatkozatukba, hogy van-e a magyaron kívül bármilyen más állampolgárságuk.


Amit a Welsz-ügyről eddig tudni lehet

A 41 éves Welsz Tamás csütörtökön halt meg Budapesten. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi nem állt kényszerintézkedés alatt, ő maga kereste fel a hatóságokat azzal, hogy bizonyítékokat kíván átadni. Érdre vitték, onnan indultak vissza a fővárosba, ám a gépkocsiban feltűnt, hogy akadozik a beszéde. Ezt követően egy egészségügyi intézménybe vitték, de már nem tudták megmenteni. Welsz nem volt megbilincselve és külsérelmi nyom sem volt rajta – közölte a rendőrség. Welsz Tamás érdi házából került elő – más bizonyítékok mellett – Simon Gábor Gabor D. névre kiállított bissau-guineai útleve. A gyanú szerint ezzel az útlevéllel nyitottak számlát a MagNet Bankban, ahol később több tízmillió forintot helyeztek el. Eddig három gyanúsítottja van a Simon-ügynek, a kiszivárgott információk alapján gyanítható, hogy egyikük Welsz Tamás. Welsz bissau-guineai, uruguayi és magyar hármas állampolgárságú volt. Tevékenységének részleteiről és halálának körülményeiről itt olvashat bővebben.