Welsz mégsem mondott olyat, hogy bevett valamit?

-

A magyar külügyet számos alkalommal tájékoztatták Welsz Tamás visszaéléseivel kapcsolatban, a hatóságok pontosan tudták és ismerték az üzelmeit - mondta el a VS.hu kérdésére a Magyarországon Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület volt elnöke, Suha György. Kovács Viktória sajtótájékoztatón igyekezett cáfolni a „városi legendákat”.


Nem hangzott el a Welsz Tamással kapcsolatos eljárás alatt semmi, ami az egészségi állapotára vagy szándékára vonatkozott volna – erről beszélt egy sajtótájékoztatón Kovács Viktória, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Kovács ezzel feltehetőleg a Hír24 azon értesülését kívánta cáfolni, miszerint Welsz halála előtt arról beszélt volna: bevett valamit, ez ellen pedig nem tudnak semmit tenni. Kovács elmondta: a férfi csütörtökön, 15:55-kor halt meg. Előtte nem állt kényszerintézkedés alatt, ő maga kereste fel a hatóságokat azzal, hogy bizonyítékokat kíván átadni. Érdre vitték, onnan indultak vissza a fővárosba 14:55-kor, ám a gépkocsiban feltűnt, hogy akadozik a beszéde. 15:17-kor egy egészségügyi intézménybe vitték, de már nem tudták megmenteni. Kovács elmondása szerint Welsz nem volt megbilincselve, és külsérelmi nyom sem volt rajta.


Welsz Tamás itthon Bissau-Guinea tiszteletbeli konzuljának adta ki magát, Bissauban pedig tiszteletbeli magyar konzulként lépett fel. Welsz „kiprivatizálta” a diplomáciai kapcsolatokat, csak rajta keresztül lehetett a két ország közti bármilyen ügyet intézni. Erről az országban működő portugál diplomaták jelzést is küldtek a magyar hatóságoknak és a Tiszteletbeli Konzuli Testület is több alkalommal tájékoztatta erről a magyar külügyet – mondta a szervezet alapító elnöke. A nyugat-afrikai viszonyokat erősen megmérgezte a botrány, hiszen Welszről mindenki tudta, hogy célja a régió fejletlenségéből fakadó üzleti lehetőségek kihasználása, Magyarország pedig maffiaországnak is tűnhetett Bissau-Guineából Welsz rendszámtáblákkal és útlevelekkel kapcsolatos visszaélései miatt. Welsz nem tudott nyelveket, angolul, franciául és portugálul sem beszélt, ezért vélhetően helyi kötődései révén intézte ügyeit, így feltételezhető, hogy az ezekből származó bevételekből a bissaui hatóságok is részesültek – vélekedett Suha György. A közép-afrikai országgal legutóbb a szocializmusban ápolt élénkebb viszonyt Magyarország, ebben az időben több diák jött onnan hazánkba tanulni, és bár elméletben azóta is nagyköveti kapcsolatot tartottunk fenn az országgal, a rendszerváltás óta azonban érdemi együttműködésünk gyakorlatilag nem volt Bissau-Guineával. A nemrég nyilvánosságra került bissaui útlevelek mellett Welsz más dokumentumokkal is üzérkedett a Konzuli Testület információi szerint, és nem ő az egyetlen, aki visszaélt az afrikai útlevelek megszemélyesítésével. A Konzuli Testületnek tudomása van mali, elefántcsontparti és szenegáli dokumentumokkal történő visszaélésekről is. A kalandorok számára a konzuli címmel járó mentességek is vonzerőt jelenthetnek, még ha ezek jelentősen korlátozottabbak is, mint a nagykövetekéi. A Welsz Tamás nevéhez köthető, intézményes és szervezett visszaélések rávilágítanak arra, hogy a mindenkori magyar kormány nem tudja kezelni a tiszteletbeli konzuli tisztségeket – vélekedett Suha György. A Külügyminisztérium jelenleg egy rosszul működő postaláda szintjére süllyedt, így képtelen a tiszteletbeli konzulok tevékenységéhez hozzájárulni, hiszen ők tisztségükből fakadóan csak a minisztériummal együttműködve, azon keresztül tudnának az általuk képviselt ország állampolgárainak ügyében eljárni – mondta Suha, aki szerint elsősorban szemléletbeli változásra, másodsorban pedig a nemzetközi jogi szabályozás alkalmazására volna szükség a magyar külügyben. Suha György nemrég mondott le a gambiai tiszteletbeli főkonzuli címéről és a Konzuli Testületben betöltött elnöki tisztségéről, mivel a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának színeiben elindul az áprilisi válaszáson.


Welsz Tamás legutóbb a Simon Gábor volt szocialista képviselő titkos bankszámlái kapcsán kipattant botrány miatt került a figyelem középpontjába. Simont aztán vették őrizetbe, hogy a Welsz lakásán tartott házkutatás során megtalálták azt a Gabriel Derdak névre kiállított, Simon fényképével ellátott bissau-guineai útlevelet, amellyel Welsz közbenjárására a MagNet Bank budapesti fiókjában számlát nyitottak. Erre a számlára még 2014 februárjában helyeztek el 250 ezer eurót.
Sajtóértesülések szerint Simon Welszhez fordult, amikor a titkos osztrák bankszámlákkal lebukott. Simon Welsz tanácsára vallotta azt február 18-iki kihallgatásán, hogy a neki tulajdonított 770 ezer eurót egy magyarországi befektetéseket, munkahelyteremtő vállalkozásokat tervező uruguayi cég bízta  rá kezelésre. Állítása alátámasztására Welsz papírokat is intézett, a rendőrség ezekre is rábukkant lakásán.
Welsz Tamás csütörtökön, kihallgatásra szállítása során rosszul lett, nem sokkal később pedig meghalt. Állítólag azt tervezte, hogy a nyilvánosságnak is kitálal.