Wellnesshotelben tárgyalja meg a Fidesz a menekültügyet

-

Négycsillagos velencei wellnesshotelben tartja ma kezdődő parlamenti idénynyitó frakcióülését a Fidesz és a KDNP. Az esemény több szempontból is eltér majd az eddig megszokottól: a menetrendjében tíz éve azonos háromnapos megbeszélés helyett ezúttal csak két napot töltenek majd együtt a képviselők, a szerteágazó témák helyett pedig csak egyetlen kérdésről: az illegális bevándorlásról lesz szó részletesen.


Parlamenti idénynyitó frakcióülést tartanak a kormánypártok Velencén. A hagyományos forgatókönyv annyiban megmaradt, hogy az első este - szerdán - most is Orbán Viktor politikai helyzetértékelését hallgatják meg a képviselők, majd a frakciótagok szokás szerint kérdéseket tehetnek fel a miniszterelnöknek. Ez a késő éjszakába nyúló kötetlen beszélgetés a korábbi években számtalanszor csapott át vitába, és a kormány intézkedéseivel szembeni kritikáikat is ekkor szokták felvetni a képviselők.

A megkérdezett frakciótagok ezúttal azonban nem számítanak ilyesmire: a menekültkérdés kormányzati kezelése miatti belső feszültségek mára szerintük ugyanis elültek, a kormánypárt javuló támogatottsági mutatói a korábban szkeptikus képviselőket is meggyőzték, hogy jó ötlet volt a lakosság bevándorlóellenességére alapozni az elmúlt hónapok kommunikációját.

A megkérdezett frakciótagok ez utóbbi miatt egyébként optimista értékelésre számítanak a miniszterelnöktől is, ugyanakkor kíváncsiak várják, merre hajlandó mozdulni a kormányfő a menekültkvóták elosztásáról szóló, részben Magyarország ellenállása miatt megmerevedett uniós vitában.

Csütörtök délelőtt a máskor egész napos miniszteri beszámolók helyett csak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert hallgatják meg a frakciók, aki a déli határon kialakult helyzet rendőrségi kezelése, illetve kedden elrendelt válsághelyzet fejleményei mellett nyilván az unió belügyminisztereinek hétfői, a menekültválság kezeléséről tartott tanácskozásáról is beszámol majd.

Csütörtök délután a szakmai kabinetek tartanak üléseket, de a tapasztalat szerint a frakciótagok jó része ezen már nem vesz részt, hanem hazamegy vagy az eseménynek helyt adó wellnesshotel szolgáltatásait élvezi.

Bár a hivatalos program kétnapos, információink szerint aki akar, az még pénteken is lazulhat a szállodában. Ezt igazolni látszik az ülésnek helyt adó Velence Resort&Spa honlapján olvasható figyelmeztetés is, miszerint a hotel amúgy külsős, utcáról betérő vendégek előtt is nyitva álló élményfürdője szeptember 16-tól szeptember 18-ig zárva tart.


bürökráciacsökkentés és családtámogatás

Rogán Antal frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, az ülésen a képviselők tájékoztatást kapnak majd a bürokráciacsökkentés állásáról. Mint fogalmazott, állami, közigazgatási rezsicsökkentésre van szükség, ennek előkészületeiről, a várható törvényi változásokról Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől várnak beszámolót. Megjegyezte, e törvényjavaslatok még ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

A frakcióülésen tárgyalni fognak továbbá a gyermekes családok támogatásáról, amellyel kapcsolatban kiemelt téma lesz a széles körű ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvellátás. Mindkét területen jelentős előrelépés történt az idén, arról, hogy mit sikerült elérni és mi várható a közeljövőben, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár ad tájékoztatást - tudatta Rogán Antal.

A fideszes politikus a napirendre kerülő kérdések között említette végül azt, hogy a gyermekes családok támogatását a gyermekek után járó adókedvezmény milyen bővítésével lehet megvalósítani a következő években. Ez nyilvánvalóan a gazdaságpolitikai helyzet függvénye is, de "szeretnénk lefixálni ennek a menetrendjét", mert a ciklus végére mindenképpen el kell jutni oda, hogy a kétgyermekes családok adókedvezménye a duplájára nőjön - mondta a frakcióvezető.