Wawrinka elképesztő döntőben verte Djokovicot a Roland Garroson

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Hiába lépte le Nadalt és jutott túl Murray-n is, Novak Djokovic idén sem tudta megnyerni a Roland Garrost. Bár ezúttal is remekül teniszezett, a nyolcadik helyen kiemelt Stan Wawrinka fantasztikus játékkal négy szettben legyőzte a világelsőt, és ezzel második Grand Slam-diadalát ünnepelhette.


A 43 percig tartó első szett hetedik játékában Djokovic elvette ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját, így 5:3-ra elhúzott. Ugyan 5:4-nél, a szerb adogatójátékában Wawrinkának bréklabdája volt, Djokovic egy ásszal kivédte ezt, majd megnyerte a játszmát.

A folytatásban a svájci teniszező 54 perc alatt kiegyenlítette a szettállást. A tizedik játékban, Wawrinka 5:4-es vezetésénél a szerb adogatott, meg is nyerte az első két labdamenetet, de innentől az ellenfél pillanatai következtek, aki sorozatban négy pontot szerezve a játszmát is megnyerte.

Az ellenállhatatlanul teniszező Wawrinka a harmadik szettben is állandó nyomás alatt tartotta a világelsőt annak adogatójátékaiban, és 3:2-nél siker koronázta próbálkozásait. A bréket követően már az 5:2-es vezetésért szerválhatott, és bár Djokovicnak egy alkalommal lehetősége volt visszabrékelni, az önbizalomtól duzzadó Wawrinka hárította a támadást, és egy játékra került az újabb szettnyeréstől. A következő adogatójátékában nullára hozta is a játékot, így újabb 42 perc alatt már nála volt a játszmaelőny.

A negyedik szettre Djokovic feltámadt, 3:0-ra elhúzott, de Wawrinka nem adta fel, és kiegyenlített.Ezután előbb Djokovic, majd Wawrinka hárította sorra a bréklabdákat, mindkét játékos óriási formában játszott, ami hihetetlen labdameneteket eredményezett. Wawrinka azonban ebben a szettben is erősebb volt, Djokovic hiába vert vissza szerva-röptével egy újabb bréklabdát, a svájci újra kikaparta magának a gesztenyét, fordított, és 5:4-nél már a bajnoki címért adogathatott. Az első meccslabdáját még elhibázta, de a másodikat beütötte, így 3 óra 12 perc után ünnepelhetett.Djokovicnak idén ez volt az első veresége salakon, és továbbra sem nyert még Roland Garrost, immár a harmadik döntőjében maradt alul Párizsban.

A svájci játékos 1,8 millió eurót (560 millió forint) kapott sikeréért, míg a szerb világelső ennek az összegnek a felével vigasztalódhat.