Waterlooi bicentenárium – a britek hetede azt hiszi, Napóleon nyert

Fotó: William Sadler II.: Battle of Waterloo 1815 – Wikipédia/Közkincs / Imnotkeller

-

A megkérdezettek több mint 10 százaléka pedig nem is hallott a csatáról, amelyet pedig 1974-ben az Abba is megénekelt Eurovízió-győztes dalában. Vannak, akik szerint a franciák elleni sereget Albus Dumbledore vezette.


Hiába kezdődik az Abba slágere mindjárt azzal, hogy Napóleon megadta magát, a britek háromnegyede jóformán semmit sem tud az európai történelem egyik leghíresebb, 1815 júniusában zajlott – és 65 ezer katona életébe került – csatájáról, amelyben a franciák elleni koalíció csapatait épp egy brit, Wellington herceg vezette.

Mindez abból a 2047 fő megkérdezésével készült felmérésből derül ki, amelyet a brit Nemzeti Hadseregmúzeum rendelt meg a csata 200. évfordulója alkalmából, és amelyet a Daily Mail ismertetett.

A megkérdezettek alig több mint fele tudta, hogy a brit sereget Wellington irányította, a többiek Artúr királyt, Winston Churchillt vagy Harry Potter mentorát, Albus Dumbledore-t mondták, vagy tippelni sem mertek.

Különösen a brit fiatalok állnak hadilábon a csatával, a 18–24 éveseknek Waterlooról a hasonnevű londoni pályaudvar vagy az Abba slágere ugrik be, igaz, utóbbiról azt már nem tudják, hogy a csata az apropója. De még azok sincsenek igazán képben, akiknek rémlik valami, hiszen a megkérdezettek kétharmadának fogalma sincs arról, hogy a világtörténelmi és a brit esemény éppen 200 éve volt.A brit hadsereg múzeuma a Waterloo 200 nevű, a kormányzat által támogatott szervezettel karöltve események sorozatát szervezi a bicentenárium alkalmából. A felmérés nyomán most már tudják, hogy erre nagy szükség van, ha fel akarják számolni az állampolgárok nagy részének mérhetetlen tudatlanságát a brit történelem ikonikus győzelmével kapcsolatban.