Washingtonban gyakorlatias üzletemberek fogadták az orosz minisztert

Fotó: Europress/AFP/Vasily Maximov / Europress/AFP/Vasily Maximov

-

Szergej Lavrov szerint fikció, hogy Oroszország beavatkozott az amerikai politikába.


Oroszországnak és az Egyesült Államoknak a köztük fennálló viszony nehézségei ellenére együtt kell működniük a nemzetközi problémák megoldásában – mondta Washingtonban Szergej Lavrov külügyminiszter. A Fehér Házban fogadta Donald Trump, aki a tárgyalásokat "nagyon jónak" minősítette. Az amerikai elnök az Ovális Irodában, a 93 éves Henry Kissingerrel, Richard Nixon külügyminiszterével az oldalán fogadta Lavrovot, akinek kíséretében ott volt az amerikai belpolitikában gyakran szereplő Szergej Kiszljak, Washingtonban akkreditált nagykövet is. Lavrov tárgyalt amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal is.

A megbeszéléseken általánosságban a kétoldalú viszony javításáról és a szíriai helyzetről, elsősorban a konfliktus békés megoldását célzó módszerekről volt szó. Az orosz külügyminiszter szerint a Trump-kormányzat elszánt a fontos problémák megoldására és a gyakorlatias, kölcsönösen előnyös kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. Az elnökkel folytatott megbeszéléseken nem került szóba az Oroszország elleni szankciók feloldása. Lavrov fikciónak minősítette, hogy Oroszország beavatkozott az amerikai politikába.

Lavrov szerint a Trump-kormányzat üzletemberekből áll, akik gyakorlatiasak, és a velük való párbeszéd "mentes az ideologikus felhangoktól".

Trump azt mondta, szeretne jobb viszonyt kiépíteni Moszkvával, s szerinte az amerikai-orosz viszony rendezésére a szíriai konfliktus megoldása miatt is szükség van. Arra szólította fel Lavrovot, hogy Moszkva tartsa féken a szíriai elnök, Bassár el-Aszad elnök rendszerét és Iránt, továbbá a szír konfliktusban "Irán megbízásából" résztvevő szereplőket. Az amerikai elnök szerint a szíriai vérontásnak véget kell vetni, és "mindenki ezen dolgozik".

Lavrov és Tillerson találkozóján az amerikai külügyminiszter felvetette Ukrajna kérdését is, és sürgette a minszki megállapodások végrehajtását. "Az Oroszország elleni szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Moszkva nem változtat azokon a cselekedeteken, amelyek ezeket a szankciókat kiváltották" – állt a State Department közleményben.