Washington visszafogott lelkesedést kér Izraeltől

Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

-

A héten összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az amerikai elnök bejelentése miatt.


Nem minden zsidó szervezet örül, hogy Donald Trump Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának és Tel-Avivból átköltözteti a nagykövetséget. A Reformzsidó Unió szerint a lépést rosszul időzítették. A szervezet az USA zsidó lakosságának harmadát, 2,2 millió embert képvisel.

Az elnök, Rick Jacobs rabbi szerint a szervezet ugyan hiszi, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és hogy az USA izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe kellene költöztetni, ám ennek nem most van itt az ideje.

"Nem tudjuk támogatni Trumpot döntésében, mivel nincs átfogó terv a palesztin-izraeli békefolyamatra vonatkozón" – mondta Jacobs.


Jelenleg is mérlegelnek

Washington arra kéri Izraelt, visszafogottan lelkesedjen hivatalos reagálásaiban – mondta a State Department egyik tisztségviselője.

"Megértem, hogy Önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodóak hivatalos válaszukban" – áll a december 6-i keltezésű iratban. A kérés indoklásaként az szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben.

"Jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve."


Összehíták, összeülnek

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország Jeruzsálem kérdésében. Mind a nyolc ellenzi Trump szerdai bejelentését. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay fordult Japánhoz – a BT decemberi elnökéhez – a kéréssel, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres még e hétre hívja össze a 15 tagállam képviselőit. Japán ENSZ-nagykövete szerint pénteken kezdődik a tanács ülése.