Washington újabb kétszáz katonát küld Szíriába

Fotó: AFP / BARAA AL-HALABI

-

Az erősítés feladata a nem megfelelően kiképzett és felszerelt helyi önkéntesek felkészítése az ISIS fővárosa, Rakka elfoglalására.


További mintegy kétszáz katonával egészíti ki az eddigi csaknem háromszáz fős kontingensét az Egyesült Államok Szíriában, hogy így segítse az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fővárosának számító Rakka elfoglalását – jelentette be szombaton a Bahreinben tartózkodó Ash Carter amerikai védelmi miniszter.

Az erősítéssel különleges erők is érkeznek Szíriába. Feladatuk, hogy tanácsokkal segítsék a kurd és arab erőket, és támogassák toborzási, kiképzési és szervezési tevékenységüket.

Carter egy védelmi konferencián beszélt arról, hogy Barack Obama elnök a múlt héten hagyta jóvá további katonák Szíriába küldését.

„Azzal, hogy erőinket egyesítjük helyi partnereinkkel, folyamatosan szorítjuk a markunkat az Iszlám Állam torkán, minden irányból és minden téren nyomást gyakorlunk rájuk” – húzta alá a Pentagon vezetője.

Washington leghatékonyabb szövetségesei az Iszlám Állam elleni küzdelemben Szíriában a kurd többségű milíciák, amelyeket viszont a szintén a terrorszervezet ellen fellépő Törökország ugyanolyan terrorszervezetnek tekint, mint az Iszlám Államot.

Egy neve mellőzését kérő amerikai védelmi forrás elmondta: a 200 fős erősítés feladata a nem megfelelően kiképzett és felszerelt helyi önkéntesek felkészítése lesz a Rakka elleni műveletre.