Washington tiltakozik a bangladesi aktivista meggyilkolása miatt

-

Hétfőn egy barátjával együtt gyilkolták meg Dakkában Dzsulhasz Mannan-t, aki a bangladesi LMBT-közösség első magazinjának egyik szerkesztője volt. A férfi az Egyesült Államok fejlesztési ügynökségének (USAID) alkalmazottjaként dolgozott, korábban a dakkai amerikai nagykövetség protokollfelelőse volt.


Mannant iszlamista szélsőségesek ölték meg. Öt vagy hat ember tört be a lakásába,ahol barátjával együtt, több késszúrással meggyilkolták. Szemtanúk szerint az elkövetők Allahu Akbar! felkiáltással hagyták el az épületet.

Az amerikai nagykövet elítélte a gyilkosságot, amelyet alig néhány héttel azután követtek el, hogy az amerikai kormány és számos jogvédő csoport felszólította a dél-ázsiai muszlim ország kormányát, hogy fordítson nagyobb gondot állampolgárai védelmére és a szólásszabadság biztosítására.

"Le vagyok sújtva a Dzsulhasz Mannan és egy másik bangladesi fiatal ellen ma este Dakkában elkövetett brutális gyilkosság miatt" - jelentette ki nyilatkozatában Marcia Bernicat nagykövet asszony. "A leghatározottabban felszólítjuk a bangladesi kormányt, hogy tegyen meg mindent a gyilkosság mögött állók elfogása érdekében" - tette hozzá.

Washingtonban John Kirby külügyminisztériumi szóvivő is az Egyesült Államok felháborodásának adott hangot a barbár támadás miatt.

Bangladesben tavaly óta számos támadás történt vállaltan ateista, liberális értelmiségiek, újságírók, bloggerek vagy vallási kisebbségek tagjai ellen a többnyire muszlimok lakta országban. Az elkövetők rendszerint muszlim vallási fanatikusok, akik áldozataikat eretneknek tekintik. Múlt szombaton egy 58 éves ateista egyetemi oktatót gyilkoltak meg az Iszlám Állam tagjai. Rezaul Karim Siddique-t több motoros körbevette az utcán, egy buszmegállóban, majd machetékkel neki estek neki, és elvágták a torkát.