Washington terrorveszélyre figyelmeztet Ugandában

-

Washingtonban helyi idő szerint szerdán bejelentették, hogy értesüléseik szerint az ugandai fővárosban, Kampalában lehetséges terrorveszély fenyegeti a nyugatiak által látogatott helyeket, és ez hamarosan bekövetkezhet.


Az Egyesült Államok kampalai nagykövetsége a figyelmeztetést feltette internetes oldalára. Közölte egyben, hogy a képviselet elővigyázatosságból lemondta azokat a rendezvényeket, amelyeket a helyi szállodákba terveztek a közeli napokban.


Az ugandai hatóságok arról számoltak be, hogy megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Paddy Ankunda, a kampalai kormány szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a figyelmeztetés teljes mértékben az al-Shabaab szomáliai szélsőséges iszlamista szervezettel kapcsolatos. Fegyvereseik 2010-ben már elkövettek egy kettős merényletet Kampalában, amelyben nyolcvanan meghaltak.

„Tudunk arról, hogy veszély van, és erre figyelmeztettük a lakosságot." – tette hozzá a szóvivő, aki elmondta, „úgy tűnik, hogy az al-Shabaab a sebezhető pontokat lehetséges célpontként azonosította, s ezért a hatóságok megerősítették a biztonságot".

A szomáliai szélsőségesek támadásai rendszeresen fenyegetik Ugandát, amely nagy számban küld katonákat a szélsőségesek ellen az Afrikai Unió Szomáliába vezényelt hadseregének soraiba.