Washington szerint is Szíria felett tüzeltek a törökök a Szuhojra

Fotó: ANADOLU AGENCY / Fatih Aktas

-

Az Egyesült Államok szerint szíriai légtérben érte találat a törökök által lelőtt orosz vadászgépet, miután az rövid időre behatolt a török légtérbe - mondta a Reuters hírügynökségnek egy amerikai kormányzati tisztségviselő, aki kérte, hogy mellőzzék nevének említését.


Az amerikai vélekedést a tisztségviselő szerint az orosz gép mozgásának hőérzékelős nyomon követésére, az abból leszűrt adatokra alapozzák.

A törökök eredeti állítása szerint török, az oroszok szerint viszont szíriai légtérben lőtték le a törökök az orosz gépet. A NATO-tag Törökország hangsúlyozta, hogy török részről többször figyelmeztették az orosz pilótát: gépe a török légtérben tartózkodik, az orosz gép azonban nem változtatott irányt.


Moszkvában ugyanakkor azt emelték ki, hogy a gépet szíriai légtérben lőtték le, és hogy a gép semmilyen formában nem jelentett veszélyt Törökországra.

A név nélkül nyilatkozó washingtoni tisztségviselő szerint az orosz gép valóban behatolt egy rövid időre a török légtérbe, de ott nem érte találat, és már szíriai légtérben járt, amikor lelőtték. Az incidensről itt olvashat részletesebben.


Aszad járt jól?

Az orosz harci gép lelövésének legnagyobb nyertese Bassár el-Aszad szíriai elnök - állapította meg a CNN televízió híroldalán megjelent kommentárjában Henri Barkey és William Pomeranz, a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontjának két vezető kutatója.

A szerzők indoklása szerint a szíriai rezsim egyik fő ellensége (Törökország) az incidens nyomán élesen szembefordult annak legfőbb védelmezőjével (Oroszországgal), ami tovább rontja annak esélyét, hogy nagykoalíció jöjjön létre az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet legyőzésére és a szíriai válság megoldására, vagy hogy közeledés induljon meg Oroszország és a Nyugat között. Barkey és Pomeranz szerint Francois Hollande francia elnöknek eleve kevés esélye volt arra, hogy áthidalja a Washington és Moszkva között a kulcskérdésekben megmutatkozó szakadékot.