Washington Post: Selejt fegyvereket küldött Amerika Ukrajnának

Forrás: Europress/AFP/Wojtek Radwanski

-

A harmincéves Humvee kereke pár száz kilométer után kidurrant, a hadrendből tíz éve kivont golyóálló mellény használhatatlan volt az orosz szeparatisták ellen.


Az Egyesült Államok több mint 260 millió dollár értékű, halált nem okozó haditechnikai eszközt szállított az ukrán hadseregnek a Donyec-medencei szakadárok elleni harchoz, ugyanakkor ezeknek a felszereléseknek egy része használhatatlan, mert elavult – írta a The Washington Post amerikai napilap újságírója a kelet-ukrajnai frontvonalon szerzett tapasztalatai alapján.

A kelet-ukrajnai frontvonal közelében egy ukrán fegyveres egység az 1980-as és 1990-es években gyártott Humvee típusú katonai járműveket használt. Háromnak műanyag ajtói és ablakai vannak, amelyek nem sok védelmet biztosítanak a bennük utazóknak – jegyezte meg a szerző. Egy másik Humveenak a kerekei szétdurrantak pár száz kilométer megtétele után, ami arra enged következtetni, hogy a katonai terepjáró sokáig porosodott a raktárban – vélte egy szerelő.

Egy csaknem 120 katonából álló szárazföldi egység egy darab, a hadrendből már évtizede kivont golyóálló mellényt kapott a Pentagontól. Az amerikai védelmi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője azzal indokolta a felszerelés gyatra minőségét, hogy mivel az Egyesült Államok nem volt felkészülve az orosz beavatkozásra Kelet-Ukrajnában, a lehető leghamarabb és a lehető leggyorsabban kellett „a semmiből” előteremteni az ukránok támogatására szánt forrásokat.