Washington Post: Orbán útjára léphetnek a lengyelek

Fotó: AFP / Wojtek Radwanski

-

Miután az új lengyel kormány erőteljesen Amerika-párti, az Obama-kormányzatnak lehetősége lenne arra, hogy hatással legyen a kormányzat irányváltására - foglalt állást szerdán szerkesztőségi cikkében az egyik legtekintélyesebb amerikai lap, a Washington Post.


El kellene magyaráznia a varsói vezetőknek, hogy az igazságügyi ellensúlyok meggyöngítése, a bíráló hangok elnémítása az állami tulajdonú sajtóban és a politikai ellenfelek ellen indított ügyészségi eljárások gyorsan megronthatják a viszonyukat Washingtonnal, s Lengyelország sikertörténetét is alááshatják

írja a lap., majd felidézi; Lengyelország vezető a közép-európai volt kommunista országok körében, s befolyása az elmúlt időszakban egyre nőtt az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt, ezért a hirtelen kirobbant varsói politikai válság az Atlanti-óceán mindkét partján megdöbbentő hatással volt.


A The Washington Post emlékeztet, hogy az október végi választások után pár héttel az Európai Parlament elnöke már puccsról beszélt, s több tízezres tiltakozások kezdődtek Varsóban. A lap ismerteti, hogy vitatott kinevezések keltettek felháborodást, hogy az új kormány a média megtisztítására készül, s az ügyészség vádat emelhet a korábbi miniszterelnök Donald Tusk ellen, aki jelenleg az Európai Tanács elnöke.


A kormány legnyugtalanítóbb intézkedései ugyanakkor azok a próbálkozások, melyekkel az alkotmánybíróság fölött igyekezett megszerezni az ellenőrzést

– jelenti ki a szerkesztőségi állásfoglalás, ismertetve, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) pár nappal hatalomra kerülése után érvénytelenítette az előző parlament által megválasztott bírák kinevezését, s öt saját jelöltet akart a testületbe ültetni, majd nem fogadta el az alkotmánybíróság döntését, melyben három kinevezést alkotmányellenesnek minősített.

Bár a lengyel kormány támogatói szerint az előző törvényhozás okozta a válságot azzal, hogy mandátuma végén döntött a kinevezésekről, a bírálók pedig túlreagálják a kormány első intézkedéseit, a lap szerint az alkotmánybíróság döntésének elutasításával Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője „átlépett egy határt”. A Washington Post azt is ismerteti, hogy a kormány gyakorlatilag az alkotmánybíróság megbénítását tűzte ki célul azzal a javaslattal, amely azt írja elő, hogy a testület egyszerű helyett minősített többséggel hozhat döntéseket.

„A bírósági döntéshozatal megnehezítésével az új törvény megszüntetné az új kormány fölötti legfontosabb ellenőrzést” – tudatja az újság.

„Lengyelország továbbra is szilárd demokrácia” – állapítja meg a lap, hozzátéve:


azonban sok lengyel attól tart, hogy Jaroslaw Kaczynski szövetségese, Orbán Viktor magyar miniszterelnök útjára lép, aki jelentősen meggyengítette országa intézményeit, s kinyilvánította, hogy megveti a liberális demokráciát.