Washington Post: megölték a párizsi terrortámadás kitervelőjét

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

A párizsi rendőrség szerda hajnali hajtóvadászatának célja az volt, hogy a párizsi terrortámadások fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoudot elkapják, és a Washington Post értesülései szerint, ez sikerült is. Ugyanakkor a Le Monde nem tud Abaaoud haláláról, és a párizsi főügyész sem erősítette meg a lap információját.


A Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a rajtaütés során megölt terroristák között van Abdelhamid Abaaoud is. Egyelőre nem tudni, hogy ő a reggel megölt férfi vagy pedig az a harmadik terrorista, akiről jelenleg nem megerősített információk szólnak, miszerint a támadás utáni törmelékben találtak rá.


Szerda hajnalban a párizsi rendőrök azért rontottak be egy Saint-Denis-ben található lakásba, mert azt feltételezték, hogy Abaaoud is ott tartózkodik.


Az ügyész óvatosan fogalmazott

A lap információját egyelőre François Molins illetékes francia államügyész nem erősítette meg, a sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, hogy még tart a lelőtt terroristák azonosítása, és Abaaoud, valamint a vélhetően szökésben lévő Salah Abdelhamid sincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között. Összesen nyolc embert tartóztattak le (hét férfit és egy nőt), az ő személyazonosságukról sem árult el semmit – írja a Guardian.


„Jelen pillanatban nem vagyok abban a helyzetben, hogy pontos és végérvényes információt adjak a halottak számáról és személyazonosságukról, de legalább két ember meghalt.” – így összegezte Molins.

A főügyész azt is mondta, hogy „minden jel arra utal", hogy a csoport újabb merényletre készült, ezt akadályozta meg – mintegy ötezer lövéssel – a párizsi rendőrség, és egyúttal egy újabb terrorista sejt kialakulásának is véget vetettek.

A péntek esti támadásról elmondta, hogy az annál használt három autó (egy Seat, egy Volkswagen és egy Renault) gyakorlatilag konvojban érkezett Franciaországba Belgiumból csütörtök este, 10 percet hagyva egymás között a határátlépésnél. Az ügyész szerint a támadást három, nagyon szervezett kommandó hajtotta végre, nagyon felkészültek voltak. A Bataclan mellett egy kukában találtak egy telefont, ami a támadóké volt, erről egy SMS-t küldtek a támadás előtt nem sokkal, hogy készen állnak, és indulhat az akció. Még nyomozzák, hogy az üzenetet kinek küldhették.

A párizsi terrortámadásról szóló összes cikkünket itt olvashatja.