Washington: nem tudtuk, hogy puccs készül Törökországban

Fotó: Getty Images / Gokhan Tan

-

Senkit sem védenek meg, aki árt az amerikai-török kapcsolatoknak, mondta az Egyesült Államok alenöke. Figyelmeztette a kurdokat is.


Nem volt előzetes értesülésük a július 15-i török katonai puccskísérletről, ha lett volna, mindent megtettek volna a megfékezésére - mondta Joe Biden alelnök Ankarában. Biden szerint együttműködnek a törökökkel a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében, ugyanakkor a kiadatás igénye meg kell feleljen a jogi normáknak.

Ankara az Egyesült Államokban élő hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérlet kiterveléséért, és elvárja Fethullah Gülen haladéktalan kiadatását. Binali Yildirim török kormányfő szerint a két félnek nem szabad megengednie, hogy egyes incidensek kárt okozzanak a kapcsolataikban.


Jogállami tisztogatás

Biden szerint az Egyesült Államoknak nem áll érdekében megvédeni senkit sem, aki árt az amerikai-török szövetségnek. Washington és Ankara kapcsolata kiemelt jelentőségű, az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra.

Biden támogatásáról biztosította Törökországot a puccskísérletet követően, és minden szükséges segítséget megad Ankarának a demokrácia megerősítése felé vezető úton. Biden szerint a török tisztségviselők közölték vele, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a jogállamiság keretein belül zajlanak.


Figyelmeztetés a kurdoknak

A szíriai kurd fegyveres csoport, a Népvédelmi Egységek (YPG) elveszti Washington támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz folyó keleti oldalára - mondta Biden. A török kormányfő is azt sürgette, hogy Washington vizsgálja felül a YPG-ra vonatkozó álláspontját. Yildirim szerint Törökország egyetért az Egyesült Államokkal abban, hogy a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem léphet át az Eufrátesz folyó nyugati partjára. Szíria területi egységét meg kell őrizni, Törökország nem fogad el egy különálló kurd entitást - mondta a török kormányfő.

Biden a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Törökországban. Az alelnök megnézte a bombatalálatok sújtotta parlament épületét, találkozott Ismail Kahraman házelnökkel, Yildirim kormányfővel, és fogadja őt Recep Tayyip Erdogan török elnök is.