Washington is kész tárgyalni Észak-Koreával

Fotó: KCNA / KNS

-

Donald Trump azt mondta a dél-koreai államfőnek, hogy az USA kész a párbeszédre Észak-Koreával "a megfelelő időben, a megfelelő körülmények között". Mun Dzse In szintén jelezte, nem zárkózik el egy csúcstalálkozó elől a phenjani vezetéssel.


A Fehér Ház szerint az USA nyitott a párbeszédre "a megfelelő időben, a megfelelő körülmények között". Donald Trump elnök arról biztosította Szöult, amíg Dél- és Észak-Korea párbeszédet folytat, nem indít katonai akciót a kommunista rezsim ellen.

Trump a Phjongcshangba, a február 9. és 25. közötti dél-koreai téli olimpiára Mike Pence alelnököt küldi. Pence megáll majd Alaszkában, megtekinti az interkontinentális ballisztikus rakéták ellen telepített rakétavédelmi rendszert, és látogatást tesz Japánban is. Az NPR rádiónak a Fehér Ház egyik munkatársa azt mondta, az alelnök dél-koreai utazása egyértelmű üzenet az észak-koreai rezsimnek.

Trump üdvözölte a két Korea közötti párbeszéd újraindulását, s egyetértett Mun Dzse Innel, hogy Washington és Phenjan akár közvetlenül is tárgyalhat a félsziget atomfegyver-menetesítéséről. A két ország két év szünet után újra felvette a hivatalos kapcsolatot egymással. A megfelelő feltételek mellett és bizonyos mérföldkövek elérése után bármikor kész vagyok egy csúcstalálkozóra Phenjannal – mondta a dél-koreai államfő. A párbeszédpárti Mun szerint "az első fázist láthattunk, és úgy hiszem, hogy ígéretes kezdet volt".

"Következő feladatunk az lesz, hogy rábírjuk Észak-Koreát, vegyen részt az atomfegyver-mentesítésről szóló tárgyalásokon" – mondta. Li Nak Jon dél-koreai kormányfő hatalmas, 400-500 fős delegációt vár Észak-Koreából a phjongcshangi olimpiára. "Őszintén reméljünk, hogy miként az 1988-as olimpiai játékok hozzájárultak a hidegháború végéhez, úgy járulnak hozzá a phjongcshangi téli játékok a jelenlegi helyzet javulásához és a világbékéhez a kockázatok csökkentésével" – mondta.


Próbaüzemben helyreállították az összeköttetést a két Korea között az úgynevezett katonai forródróton, és nem volt üzemzavar – közölte a dél-koreai védelmi minisztériumban. "Az érintkezési próba öt percen át tartott, nem voltak hibajelzések. A hadsereg folytatja a műszaki munkát a közvetlen összeköttetésen, amelyet közel két éve nem használtak."

Dél-Korea hosszú ideje igyekezett helyreállítani a közvetlen kapcsolatot a mereven elzárkózó Északkal. A helyzet a felek keddi, magas szintű találkozóján változott meg.

Észak- és Dél-Korea jogi szempontból továbbra is háborúban áll, mert az 1950-53-as konfliktus fegyverszüneti megállapodással és nem békeegyezménnyel ért véget. Azóta mindössze két csúcstalálkozót tartottak 2000-ben és 2007-ben.


Kíne ellenzi

Kína határozottan ellenzi, éppen ezért nem is vesz részt a külügyminiszterek vancouveri találkozóján, amelynek témája az észak-koreai válság – mondta sajtótájékoztatóján Lu Kang, a külügyminisztérium szóvivője. Peking szerint az esemény csak megosztottságot szül a nemzetközi közösségen belül, és hátráltatja a Koreai-félsziget problémáinak megoldására tett erőfeszítéseket.

Lu szerint a találkozó nem járulhat hozzá érdemben a feszültség enyhítéséhez a térségben, mert nem minden érintett vesz részt rajta. Kína Észak-Korea egyetlen nagyhatalmi szövetségese, valamint legjelentősebb kereskedelmi partnere.

A január 16-ai vancouveri konferenciát Kanada és az USA szervezi. Célja, hogy megmutassa a nemzetközi közösség egységét az észak-koreai atom- és rakétaprogrammal szemben. A várakozások szerint mintegy 20 állam külügyminisztere vesz részt a találkozón. Az eseményt december végén jelentette be Rex Tillerson amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter.

Tillerson szerint a találkozó üzenete az lesz, hogy a nemzetközi közösség nem tűri meg Észak-Koreát az atomfegyverekkel rendelkező nukleáris hatalmak klubjában. "Egy a célunk: a Koreai-félsziget teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése" – mondta.