Washington írásban is jelezte, hogy kilépne a párizsi egyezményből

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az értesítés jelképes és nincs jogi hatálya.


Az amerikai kormány írásban értesítette az ENSZ-t, hogy kilépne a párizsi klímaegyezményből. Az amerikai külügyminisztérium azt is jelezte, hogy a kormányzat a jövőben változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket.

Ez az első írásbeli jelzés az amerikai kormány szándékáról, hogy kilép a 2015-ben csaknem 200 ország által aláírt egyezményből. Az értesítés ugyanakkor csak jelképes és nincs jogi hatálya. Az egyezmény lehetőséget ad arra, hogy egy ország 2020. november 4-ig teljesen kilépjen, ám formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.

A külügyi közlemény szerint az amerikai kormány célja "az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon".

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy az USA kilép a párizsi klímamegállapodásból. Az elnök szerint kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni.

A külügyi közlemény szerint az USA innovációval és technológiai fejlesztésekkel a továbbiakban is csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, együttműködik más országokkal, tisztább és hatékonyabb módon hasznosítja a fosszilis tüzelőanyagokat, és igénybe vesz tiszta és megújuló energiaforrásokat is.