Washington és Moszkva ideiglenesen megegyezett a szíriai tűzszünetről

-

A tűzszünet, amely nem vonatkozik majd a terrorszervezetekre, már a következő napokban életbe léphet, jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter.


A két külügyminiszter telefonon kötötte az ideiglenes megállapodást, amelyet feltehetően Barack Obama és Vlagyimir Putyin rövidesen véglegesít.

Kerry a jordániai fővárosban, Ammánban tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az amerikai és az orosz elnök rövidesen beszél egymással, és véglegesíti az ideiglenes megállapodás alapelveit.

Az orosz külügyminisztérium is megerősítette vasárnap kiadott közleményében, hogy Kerry és Szergej Lavrov a nap folyamán telefonon egyeztetett a szíriai tűzszünetről, amely nem vonatkozna azokra a műveletekre, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által "terroristának" tartott szervezetek ellen irányulnak.

A szíriai ellenzék képviselői már korábban felajánlották, hogy hajlandók két-három hetes tűzszünetre, ha Oroszország felhagy a légitámadásokkal. Bassár el-Aszad elnök pedig szombaton jelentett ki, hogy "készen áll" a fegyverszünetre.