Washington cáfolja, hogy atombombákat telepítene Németországba

Forrás: Ed Uthman / Flickr CC-BY

-

Washingtonban határozottan cáfolták szerdán azokat a német sajtóértesüléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok új típusú atombombákat telepít az idén a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra.


Shelley Laver, az energetikai minisztérium mellett működő atombiztonsági hivatal helyettes szóvivője úgy fogalmazott, hogy „nincs szó semmilyen új típusú amerikai atomtöltetek telepítéséről az idei évben” Németországba. Laver felhívta rá a figyelmet: már többször elhangzott, hogy a Washington által megvalósítandó tervek szerint 2020-nál korábban nem kezdődik meg a B61-12 típusú atomtöltetek sorozatgyártása, ezért nem fedik a valóságot azok a sajtóhírek, hogy az idei év végéig Németországba telepítenek ilyen atomtöltetek hordozására képes rakétákat.


A ZDF német televízió kedden arról számolt be, hogy értesülései szerint az Egyesült Államok húsz B61-12 típusú atombombát szállítana a Büchel légi támaszpontra, hogy modernizálja ottani nukleáris állományát. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.

A német törvényhozás 2010-ben még arról döntött, hogy az országban állomásoztatott amerikai atomfegyvereket kivonják, a ZDF szerint ezzel szembemenni látszik az, hogy a Büchel támaszpont már meg is kezdte a fegyverek fogadásának előkészületét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva arra figyelmeztetett szerdán, hogy ez a lépés felboríthatja „a stratégiai egyensúlyt Európában”, s „magától értetődően Oroszországnak is megfelelő válaszlépéseket kell tennie”.