Washington bekeményíthet Moszkvával szemben

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds / MTI/EPA/Michael Reynolds

-

A korábbiaknál komolyabb gazdasági szankciókkal fenyeget az USA - ha Oroszország nem tartja be az ukrajnai feszültség enyhítéséről elért genfi megállapodást.


Szintén gyakorlattá válik az orosz gazdaság jelentős szektorait megcélozó büntetés, ha a csapatok behatolnak Kelet-Ukrajnába.

Susan Rice, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta: Washington megkülönböztetett figyelemmel fogja kísérni azt, hogy Moszkva eleget tesz-e kötelezettségének. Eszerint latba kell vetnie befolyását az elfoglalt középületeknek a szakadárok általi kiürítése és a fegyverletétel érdekében.

Ma írtunk arról, hogy Julija Timosenko (eddig bebörtönzött, volt ukrán miniszterelnök, jelenlegi elnökjelölt, a Haza párt vezetője) katonai segítséget kért az amerikai Kongresszustól Ukrajna számára.


Eközben

A Kreml is elismerte, hogy oroszok állomásoznak a határnál. Egészen pontosan Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő erősítette meg az állami tévében, amit a NATO légifelvételeken korábban is kiszúrt. Március végén számoltunk be arról, hogy az oroszok az ukrán határnál katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítanak fel, kommunikációs rendszereket telepítenek.

„A fegyveres erőink különböző térségekben vannak jelen, az ukrán határ közelében is vannak csapataink. Bizonyos egységeink ott állomásoznak, másokat pedig erősítésként vezényelték oda az ukrajnai helyzet miatt” - mondta Peszkov a Rosszija 1-ben. Az amerikai szankciókat teljességgel elfogadhatatlannak nevezte.

Közép- és Kelet-európai Koalíció (CEEC) is csatlakozott az USA-hoz (vagyis szintén elítélik az oroszok benyomulását Ukrajnába), és újabb Moszkva elleni szankciók bevezetésére sürgette Washingtont.