Walesa is tiltakozik a brit bevándorlás-ellenes intézkedések miatt

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini / István Hajdu

-

Levélben tiltakozott David Cameron brit miniszterelnöknél annak a kelet-európai munkavállalókról tett kijelentései miatt Lech Walesa volt lengyel államfő és Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő.


A Nobel-békedíjas Walesa "irracionális és rövidlátó" magatartással vádolta Nagy-Britanniát az uniós bevándorlással szembeni, egyre szigorodó brit hozzáállás és nyilatkozatok miatt - írta a keddi Financial Times. Az egykori lengyel államfő szerint London hálával tartozik azért a szerepért, amelyet Lengyelország a kommunizmus megszűnésében játszott. Walesa szerint a csökkenő védelmi kiadásokon túl Nagy-Britannia "hatalmas pénzeket" takarított meg, ezért nem kellene panaszkodnia azon, ha "egy kicsit költeni kell a lengyel bevándorolókra”. A brit lap értesülése szerint Kaczynski, a konzervatív lengyel ellenzék jelenlegi vezetője is hasonló tartalmú levelet írt a konzervatív párti brit miniszterelnöknek. Nemrég Roszen Plevneliev bolgár elnök is tiltakozott, és a négy visegrádi ország - Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia - külügyminiszterei is közös nyilatkozatban reagáltak a brit kormányfőnekl a munkaerő szabad mozgásának szigorítására tett javaslataira.


David Cameron az utóbbi hetekben több fórumon is "nagyon rossz döntésnek" nevezte, hogy a 2004-es EU-bővítés után a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem élt az átmeneti korlátozásokkal a Nagy-Britanniánál "sokkal szegényebb" közép- és kelet-európai új tagállamok munkavállalóival szemben. Cameron november végén ismertette az EU-társállamokból érkezők szociális ellátásának széles körű szigorítására kidolgozott kormányzati terveket. Eszerint a többi uniós országból érkezők január 1-től nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat. London az EU-bevándorlás szigorításának terve miatt az utóbbi hetekben konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.