Wagner operája tovább hergeli Szibériát, Moszkvát és Európát

-

Levették vallásgyalázás miatt a műsorról a Tannhäusert. Most több ezren tüntettek, hogy tegyék vissza. Közben disznófejet tettek egy moszkvai színház elé a vallásosságukban sértett radikálisok.


Az egyházi radikalizmus és a cenzúra ellen tüntetett két és fél ezer ember vasárnap a szibériai Novoszibirszkben. Azt követelik, hogy a Tannhäuser című operát újból tűzzék műsorra. Továbbá azt is, hogy Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter mondjon le, és az általa kinevezett új igazgató, Vlagyimir Kehman távozzon.

Az orosz kulturális miniszter múlt vasárnap váltotta le a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház igazgatóját, Borisz Mezdricset, mert az elutasította a hatóságok és az egyházi vezetők által követelt változtatásokat a zenemű formabontó előadásában. A Tyimofej Kuljabin rendezte előadás napjainkba helyezi Richard Wagner operájának cselekményét: a főhős egy filmrendező, és a darabban filmbéli alakként megjelenik Jézus Krisztus is, aki az egyik jelenetben félmeztelen nők társaságában látható.

A miniszter a szentpétervári Mihajlovszkij Színház direktorát ültette a szibériai teátrum élére, aki két nappal a kinevezése után már le is vette a műsorról a vitatott darabot.


Ebben a formában sértette a hívek érzékenységét

A másfél milliós szibériai városban kirobbant színházi botrány példátlannak számít Oroszországban, emberi jogi aktivisták és művészek cenzúrával vádolják a kulturális minisztériumot.

Korábban vallási aktivisták tüntettek többször is a december óta futó darab ellen, istenkáromlónak nevezve azt. Egyházi vezetők szerint az opera ebben a feldolgozásban sérti a hívek érzékenységét. A kulturális minisztérium végül úgy döntött, hogy „egy adófizetők pénzéből finanszírozott állami színházban megengedhetetlenek a vallási érzületet sértő jelenetek”.


Német művészek szolidarítanak

Német kulturális személyiségek is bírálták az orosz hatóságok eljárását. Klaus Staeck, a Berlini Művészeti Akadémia elnöke egy interjúban kijelentette, nem ez az első kár, amelyet az orosz ortodox egyház a művészetek és a kultúra terén okozott. “Egy opera másféle értelmezése hozzátartozik a művészi szabadsághoz, és erre rossz válasz a blaszfémiával való vádaskodás” - mondta.

Szolidaritását fejezte ki a leváltott novoszibirszki színházigazgatóval a Berlini Színházi Fesztivál vezetője, Yvonne Büdenhölzer is, aki szerint "Oroszországban megint a művészi szabadság ellen lép fel az egyházi és az állami hatalom".


Megbántott radikálisok disznófejjel fenyegetőznek

Ultrakonzervatív vallási aktivisták célkeresztjébe került Oleg Tabakov, a Moszkvai Művész Színház tekintélyes igazgatója is. Az Isteni akarat nevű radikális csoport a héten egy disznófejet - rajta Tabakov nevével - helyezett a színház elé, úgymond a direktor által elkövetett disznóságok jelképeként.

A radikálisok körében Oscar Wilde Az eszményi férj című darabjának ugyancsak formabontó előadása verte ki a biztosítékot, különösen két jelenet, ezek egyikében az ördög és egy pap lép frigyre, a másikban egy majdnem teljesen pucér nő látható keresztre feszítve. A radikálisok fel is jelentették az amúgy már két éve futó darabot, de a vizsgálóbizottság nem találta bizonyítottnak a vallási érzelmek sérelmét.

Az aktivisták további tüntetésekkel fenyegetőznek arra az esetre, ha egy hónapon belül nem veszik le a műsorról a színdarabot.