VW-botrány: nem indul eljárás a lemondott vezérigazgató ellen

Fotó: AFP / THOMAS KIENZLE

-

Nem folyik hivatalos büntetőeljárás Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezérigazgatója ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban – jelentette be csütörtökön a braunschweigi ügyészség.


A vezérigazgató elleni eljárásról hétfőn tett bejelentés az „előzetes vizsgálat” keretében hangzott el, amelyet a Volkswagen ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban indítottak. A vezérigazgató elleni eljárás megindításához azonban nem áll rendelkezésre konkrét és meglapozott gyanú – közölte csütörtökön az ügyészség.


„Nem folyik jelenleg hivatalos vizsgálat Winterkorn ellen. Az ügyészség sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a korábbi sajtóközlemények alapján ez a benyomás alakulhatott ki. (...) Winterkorn ellen nem hozható fel megalapozott gyanú, amely minden konkrét személy ellen indítható eljárásnak előfeltétele” – fogalmaz az ügyészség közleménye.

Martin Winterkorn a múlt héten mondott le vezérigazgatói posztjáról, miután a Volkswagen dízelmotorjainak emissziós értékeit manipuláló vezérlőszoftver miatt az Egyesült Államokban botrány robbant ki. Távozásakor közölte, hogy nem volt tudomása a csalásról.