VW-botrány: benzines autókkal is csaltak?

-

A Volkswagen-csoport belső vizsgálata is szabálytalanságokat tárt fel, több százezer autó érintett, a vizsgálat még tart. A szén-dioxid-kibocsátás mellett a fogyasztási adatok sem stimmelnek bizonyos típusoknál, viszont a közlemény alapján nem kizárólag dízelautókról van szó.


Szabálytalanságot tárt fel a Volkswagen-csoportnál a dízelbotrány miatt indított belső vizsgálat, a német társaság keddi közleménye szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban találtak rendellenességeket, az ügy több százezer autót érinthet.

A közlemény szerint a még zajló belső vizsgálatban átnézik a dízelmotorokra vonatkozó összes folyamatot és eljárást. Az ellenőrzés közben feltűnt, hogy bizonyos típusok engedélyeztetése során helytelenül határozták meg a szén-dioxid-kibocsátást, és így a fogyasztást is.

A helytelen eljárás révén a valóságosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeket rögzítettek.


 A rendellenesség túlnyomórészt dízelmotorokat érint

– áll a közleményben. A társaság hangsúlyozta, hogy az autók biztonságát nem érinti az ügy.

A szabálytalanság nagyjából 800 ezer kocsit érinthet, és kétmilliárd euró nagyságú gazdasági kockázatot jelenthet a cégnek, de annak kiterjedtségét egyelőre nem lehet megbízhatóan felmérni – írja a cég.

Az amerikai hatóságok nemrég derítették ki, hogy a Volkswagen több millió autót látott el olyan szoftverrel, amely érzékelte a mérés körülményeit, és így az autó a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálta, vagyis csalt a vizsgán.