Vulkáni hamu miatt zártak le repülőtereket Indonéziában

-

Egy hamut lövellő vulkán miatt szerdán Kelet-Indonéziában lezártak két repülőteret, nemzetközi légitársaságok pedig felfüggesztették a turisták által kedvelt Bali szigetére közlekedő járataikat, emberek ezrei várnak a továbbutazásra.


Sutopo Purwo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy kitört a Bali szigetének nemzetközi repülőterétől 135 kilométerre lévő, Lombok indonéz szigeten fekvő Rinjani vulkán. Az elmúlt napokban nőtt a levegő jutó hamu mennyisége, szerdán a vulkánból kilövellő hamu és törmelék 3500 méteres magasságig jutott el.

A vulkánkitörés miatt a hatóságok lezárták Lombok sziget Selaparang nevű repülőterét, és hasonló korlátozás lépett érvénybe a Balin lévő Ngurah Rai nemzetközi légikikötőben. Egy reptéri tisztviselő elmondta, a szél olyan mennyiségben szállítja a hamut Bali reptere felé, hogy az teljesen belepi az eget.

Szerdán 106 járatot töröltek, ebből 59 volt nemzetközi. A vulkáni hamu miatt idén júliusban, a turistaszezon közepén is le kellett állítani a légi forgalmat Bali szigetén egy másik tűzhányó fokozott tevékenysége miatt.

Az indonéz közlekedési minisztérium felszólította a légitársaságokat, hogy kerüljék a Rinjani vulkán körüli útvonalakat. Csütörtökön várhatóan újraindul a térségbeli légi közlekedés. A Rinjani egyike a csendes-óceáni „tűzgyűrű” mentén fekvő Indonézia 129 működő vulkánjának.