Vucic győzelme társadalmi konszenzust jelent

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Orosz Anna Balkán-szakértő szerint Aleksandar Vucic miniszterelnök győzelme a vasárnapi szerbiai elnökválasztáson annak köszönhető, hogy meg tudta szólítani az európai integráció pártján állókat és a radikálisabb, nacionalistább köröket is, azaz egyfajta kompromisszumot jelentett a társadalomnak.


A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint Vucic rendkívül ellentmondásos személyiség: korábban radikális, nacionalista vonalat képviselt, majd "Nyugat-pártibb" irányt választott.

Emellett a nemzetközi színtéren is jól egyensúlyozott, egyaránt élvezi Németország támogatását és Oroszország pártfogását - tette hozzá a szakértő.

Orosz Anna szólt arról is, hogy a következő miniszterelnök valószínűleg Vucic keze alá fog dolgozni, így informálisan az elnök kezében marad a hatalom.

Aleksandar Vucic a szerb kormánykoalíció jelöltjeként már az első körben megnyerte a vasárnap megrendezett szerbiai elnökválasztást az előzetes, nem hivatalos adatok szerint. A központi választási bizottság közölte, hogy a szavazatok 16,84 százalékának feldolgozottsága alapján Aleksandar Vucicra a szavazópolgárok 59,89 százaléka adta a voksát.