Vučić, az eddigi kormányfő lehet Szerbia új elnöke

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az előzetes eredmények szerint a második fordulóra szükség sem lesz.


A pártoktól, illetve a független megfigyelő szervezet, a CeSID-től érkező első részeredmények alapján magabiztos győzelmet arat a szerbiai köztársasági elnökválasztásokon Aleksandar Vučić miniszterelnök, a kormányzó Szerb Haladó Párt elnöke. Bár a vasárnap nyolc órakor végződött választások első eredményei kapcsán mindenki kihangsúlyozza, ezek korántsem reprezentatívak.
A közvélemény-kutatások is Vučić fölényes győzelmét jósolták, a kérdés egyedül az lehet, megszerzi-e az első körben a szavazatok abszolút többségét, de úgy tűnik, akár a 60 százalékot is elérheti. A másik esélyes jelölt, Saša Janković egykori ombudsman a szavazatok 15-20 százalékára számíthat.
Szerbiában az elnöki poszt a magyarhoz hasonlóan inkább protokolláris, de elemzők szerint az eddigi kormányfő így is kemény kézzel vezetheti tovább az országot, azaz megmarad a hatalma.
A Szerb Haladó Párt jelöltjét támogatta a vele koalícióban lévő Vajdasági Magyar Szövetség is, amely a magyarokat arra szólította fel, támogassák Vučićot, de a magyarok lakta településeken napközben még alacsonyabb volt a szavazás aránya, mint másutt. 2012 óta most volt a legalacsonyabb a választási részvétel.