Vörösiszapper: kezdődik elölről

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Újra kell kezdeni a MAL Zrt. vezetői elleni vörösiszappert – döntött hétfő délelőtt a Győri Ítélőtábla.


Hatályon kívül helyezte a bíróság a vörösiszapperben hozott tavaly januári ítéletet, amely a Mal Zrt. összes megvádolt munkatársát felmentette az összes vádpont alól – írja az Index. A hétfői döntés szerint az első fokon döntő veszprémi bíróság egy másik tanácsának meg kell ismételnie az eljárást.

Az elsőfokú ítélet, amely 2016. január 28-án született meg a Veszprémi Törvényszéken több mint 40 hónapon át tartó tárgyalássorozat és 7176 oldalasra dagadt jegyzőkönyv után, sokakat megdöbbentett, sokakat felháborított, és feszült odamondogatás kezdődött miatta az ítéletet kritizáló politikusok és a bírói függetlenség védelmezői között.Az elsőfokú, felmentő ítélet lényege, hogy a 10 emberéletet követelő, 2010. október 4-i katasztrófa oka altalaj-eredetű stabilitásvesztés volt. A X. számú kazetta a megszületése pillanatától kezdve halálra volt ítélve a tervezéskor elkövetett hibasorozat miatt, így nem a Mal Zrt. munkatársain múlott, hogy a lúgos vörösiszap elárasztotta a környéket. Az elsőfokú ítélet szerint nekik nem volt reális lehetőségük a veszélyhelyzet felismerésére, a folyamatos hatósági ellenőrzések nem tárták fel a hiányosságokat.

A veszprémi ítélet nem jelentette azt, hogy a katasztrófának ne lettek volna felelősei, de az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy nem a Mal Zrt. dolgozói körében kellett volna keresni őket, hanem – ez következett logikusan az ítéletből – inkább a X-es kazetta tervezői közt és az ellenőrzéseket végző hatóságok háza táján.

Az ügy azért került Győrbe másodfokra, mert az elsőfokú ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be: az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte eljárási szabálysértésekre hivatkozva, és azt állította, hogy az ítélet megalapozatlan.