Vörös festékkel rongálták meg a fóti Károlyi István-szobrot – fotók

Fotó: Simon Nikolett / Simon Nikolett

-

Egy nappal felavatása után vörös festékkel hátulról leöntötték Károlyi István gróf fóti szobrát. A vandálok talán összekeverték a Károlyiakat, hallhattak arról, hogy a közelmúltban Károlyi Mihály első magyar köztársasági elnök szobrát is megrongálták. A fóti polgármester felajánlotta, hogy felújíttatja.


Az augusztus 21-ről 22-re virradó éjjelen leöntötték vörös festékkel Károlyi István gróf fóti szobrát – tudatta velünk olvasónk. Az általa készített képeken jól látszik, hogy a vandálok hátulról támadtak a hófehér szoborra. A független (de Fidesz–KDNP–kisgazda támogatói háttérrel rendelkező) Bartos Sándor polgármester és helyettese, Pozderka Gábor információink szerint már pénzt is felajánlott a szobor felújíttatására.


grof karolyi istvan foti szobor, rongalasgrof karolyi istvan foti szobor, rongalasgrof karolyi istvan foti szobor, rongalasgrof karolyi istvan foti szobor, rongalas

Rossz Károlyi

A támadók ráadásul vélhetően összekeverték a Károlyiakat, ugyanis az előző ciklusban távolították el Károlyi Mihály gróf – az első magyar köztársasági elnök – bronzszobrát a budapesti Kossuth térről. A Siófokra „száműzött” műalkotást aztán fehér zománcfestékkel rongálták meg 2012 októberében. Sokak szemében ugyanis Károlyi Mihály (akit „vörös gróf” névvel is illetnek) tevékenyen részt vett a történelmi Magyarország feldarabolásában. A Magyar Hírlapnak 2012 márciusában ezt nyilatkozta róla Fóton élő leszármazottja, Károlyi László:

„Nem tagadom meg! Nem felejtem el! De sohasem fogok neki megbocsátani!”
A férfi egyébként a fóti Károlyi-kastély falán szereplő emléktáblán is kicserélte Károlyi Mihály nevét Károlyi Istvánéra. A 18. század legvégén (1797) született gróf a későbbi köztársasági elnök anyai ági dédapja volt, Újpest alapítója és a fóti kastély, valamint a Szeplőtelen Fogantatás-templom építtetője. Károlyi István gróf Pest megye főispánja is volt, az Ybl Miklós tervezte templom kriptájában nyugszik (1881 óta). Egyébként Szent István-rendet is kapott. Ezek alapján gondolhatnánk, rá Fóton tényleg nem lehet haragudni, de ezek szerint ez nincs így.


Ilyen volt a szobor avatása

grof karolyi istvan foti szobor Egészen véletlenül ott jártunk a szobor augusztus 20-i avatásán is. A város vezetőinek beszédeit követően csíkrákosi néptáncosok és csíksomlyói árva gyerekekből álló kórus szórakoztatta a közönséget. Egyedül az zavarta meg az ünnepséget, hogy egy szakállas férfi – vélhetően önkormányzati megbízásból – GoPróval felszerelt drónt reptetett a közönség és a táncosok feje fölött. Ez több okból is zavaró volt, erről bővebben itt olvashat.