Vonattal kirándulna hétvégén a Pilisbe? Nem fog!

Fotó: Tevan Imre

-

Végre villamosítják a Budapest–Esztergom-vasútvonalat. Ezért szeptember 23-tól ismét korlátozások lesznek.


A MÁV 2-es, Budapest Nyugati pályaudvaráról Esztergomba vezető vasútvonala évekig próbára tette az utasokat, amíg átépült. Amikor késve, kicsit több, mint egy éve átadták a korszerűsített, részlegesen kétvágányúsított vonalat, sokan azt hitték, hogy kész van.


Ez azonban nem így van! Bár az elmúlt évben újra vonatok jártak itt (némileg sűrűbben és valamivel gyorsabban, mint a felújítás előtt), a vonal még nincs kész.

A budapesti szakaszokon még több rekonstrukció, kapacitásbővítés lesz, sőt tervezik a Nyugati felújítását is. Szeptember 23-án pedig kezdődik a villamosítás. (A felsővezetékek tartóoszlopait már elhelyezték a tavaly zárult munkák alatt.) Ez azt jelenti, hogy ha az összes fejlesztés végére érnek, a vasút a jelenleginél jobb kiszolgálásra (sűrűbb közlekedésre, gyorsabb eljutásra) lesz képes.

Addig azonban még kellemetlen korlátozások keserítik az utazók életét. A villamosítás miatt


öt őszi hétvégén, péntek estétől vasárnap üzemzárásig a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek

– derül ki a MÁV közleményéből.Ezeken a hétvégéken péntekenként az utolsó személyvonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 17:20-kor, Esztergomból a fővárosba pedig 19:11-kor indul. A további péntek esti járatok, valamint szombaton és vasárnap minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól Esztergomig. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul. A korlátozásban érintett hétvégék: szeptember 23-25., szeptember 30- október 2., október 7-9., november 4-6., november 11-13.

A pótlóbuszok Budapestről, a Volánbusz Árpád hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.

Egyes településeken a buszok útvonala nem érinti a vasútállomásokat, vasúti megállóhelyeket a közút eltérő vonalvezetése miatt.

Az E jelzésű vonatpótlók járnak Budapest és Esztergom között a teljes útvonalon. Ezek a buszok a fővárosban – Üröm vasúti megállóhely kivételével – nem érintik a 2-es vonali állomásokat, valamint Solymár vasútállomás helyett Solymár elágazásnál (Auchan áruház) és Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola, Volán autóbusz-megállónál állnak meg.

Az S jelzésű vonatpótlók csak Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, továbbá – az E jelzésűtől eltérően – Solymár vasútállomásnál és Pilisszentiván községháznál veszik fel az utasokat.

Klotildliget és Szabadságliget megállóhelyek között a P jelzésű betétjáratok közlekednek.

Az említett hétvégéken, szombaton és vasárnap az Esztergom–Komárom vonalon is pótlóbuszok közlekednek Esztergom és Tokod között.

Szeptember 26-tól november 30-ig – néhány nap kivételével – az éjszakai időszakban a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon Budapest felé az első kettő, illetve Esztergom felé az utolsó két vonat helyett szintén vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között csatlakozó betétjáratok közlekednek a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz.

Az ünnepi forgalomra tekintettel az október 23-i és november 1-jei hétvégén Budapest és Esztergom között nem kell pótlóbuszokkal utazni. A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást.