Vonatokat küldene a menekültekért Magyarországra egy német képviselő

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Annette Groth, a német Baloldali Párt (Die Linke) politikusa, az Európa Tanács tagja ezt azután mondta, hogy felkereste a Keleti pályaudvari tranzitzónát.


Holnap megkérem Németország budapesti nagykövetét, hogy ő is jöjjön ki az aluljáróba, és lehetőségeihez mérten intézkedjen a szír menekültek érdekében

mondta a politikus vasárnap a Népszabadságnak, miután megnézte a menekültek ideiglenes várakozóállomását a Keleti pályaudvaron.


Groth azt is szeretné elérni, hogy Németország küldjön vonatokat a Németországba letelepedni szándékozó szír menekülteknek, hiszen ott a múlt héten a szíriai menekültek esetén felfüggesztették a dublini egyezményt, így közülük senkit sem toloncolnak vissza abba a tranzitországba, ahol belépett az EU-ból.

Ennek ellenére Magyarország még mindig leszállítja az érvényes jeggyel rendelkező menekülteket a vonatokról, ha nincsenek úti okmányaik és személyi azonosító papírjaik, amik pedig szinte soha nincsenek nekik.

A lap emlékeztetett arra, hogy evvel kapcsolatban Gulyás Gergely a a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta: „úgy is lehet mondani, hogy Magyarország Németországért is” zárja le a határt.