Vonat alá akarta vetni magát néhány menekült Bicskénél

Fotó: VS.hu/Bartha Máté

-

Az érkező vonat alá akarta vetni magát egy menekült család a bicskei állomáson. Az egyenruhások még idejében visszarántották őket, így senkinek nem esett baja. A menekülteket próbálják a befogadóvallomásra vinni a rendőrök, de sokan ellenállnak.


Sorra szedik le a rendőrök a menekülteket a vonatokról Bicskénél, hogy buszokra terelve táborokba szállítsák őket. Noha számos menekült együttműködött a hatóságokkal, és felszálltak a buszokra, több száz ember a földre leülve tiltakozik.


Így tett az a család is, akik eleinte hangosan kiabálták, hogy nem akarnak táborba menni, majd mikor arra haladt egy szerelvény, megkíséreltek alá ugrani. Helyszíni tudósítónk szerint elképzelhető, hogy csak rá akartak ijeszteni a rendőrökre, mindenesetre hitelesnek tűnt a mozdulat.

Ezt megelőzően is már egyre feszültebbé vált a hangulat a már dél óta Bicskén veszteglő menekültek körében. Este további két vonat is érkezett Budapest felől, a rendőrök megállították és átvizsgálták a szerelvényeket. Az elsővel érkezett az a család, amelynek elkeseredett akciója kis híján tragédiába torkollt. A második vonatról körülbelül harminc menekültet szállítottak le a rendőrök a már korábban az állomáson rekedt migránsok fütyülése és kiabálása közepette.A menekültek azon része, amelyik nem hajlandó bevonulni a táborba, egyfajta sztrájkba kezdett: csendben ülnek a földön, és – a gyerekeken kívül – nem hajlandóak elfogadni sem ételt, sem italt.

A 444 videóján a rendőrök éppen egy sikoltozó gyereket ráncigálnak el.Ahogy azt korábban megírtuk, a rendőrség csütörtökön taktikát váltott a korábbiakhoz képest: a Keletiben felengedik a Győrbe, Sopronba, Szombathelyre induló vonatokra a menekülteket, majd egyszer csak megállítják a szerelvényt, és leszállítják az utasait. Így történt ez Bicskén, majd később Nagyszentjánoson is.

Este a Keletinél is újra tüntetni kezdtek a menekültek.